15.5 C
Mostar

FEDERACIJA BIH neće uvoditi restrektivne mjere

Premijer FBiH Fadil Novalić, nakon sastanka federalnih i kantonalnih funkcionera u vezi s epidemiološkom situacijom rekao je da FBiH neće uvoditi restriktivnije epidemiološke mjere te da nije namjera da se ide u zatvaranje.

Prema njegovim riječima, postojeće mjere treba poštivati. Kako je kazao Novalić, vakcina ima dovoljno te je apelirao na građane da se vakcinišu.

“Kantoni su dužni osigurati što više punktova za vakcinaciju”, kazao je Novalić, rekavši da u cilju brže imunizacije i prevazilaženja novog vala pandemije predviđeno i grupno vakcinisanje u firmama.

Promotivni spotovi za vakcinaciju

Kako je potvrdio, cilje je nastaviti intenzivnu saradnju sa svim kantonima kako bi zajedno odgovorili epidemiološkoj situaciji.

“Federacija nastavlja pomagati svim kantonima, prošle godine smo ubrizgali 540 miliona grantova, ove godine će iznos biti sličan”, rekao je Novalić.

Kazao je da će od svih javnih emitera, kantonalnih te FTV-a i BHT-a tražiti ubrzanu promociju vakcinacije. Prema njegovim riječima, snimljeno je 15 spotova koji će biti distribuirani televizijama.

Bolnice se pune

Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je da je epidemiološka situacija pogoršana te da se bolnice, odnosno jedinice intenzivne njege pune zaraženim koronavirusom.

On je rekao da provenat vakcinisanih u FBiH nije zadovoljavajući. Naglasio je da povratak na staro normalno može pokušati vratiti samo vakcinacijom.

“U dva mjeseca smo učinili da je praktično udvostručen ljudi koji su cijepljeni, ali moramo više na tome raditi”, kazao je Skočibušić.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je da nema potrebe sumnjati ni u jednu vakcinu.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno