23.8 C
Mostar

VUČIĆEV PAS ZATEŽE LANAC: Milorad Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH

Milorad Dodik je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

To je potvrdio Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon današnje sjednice te kazao da očekuje od visokog predstavnika BiH da pomogne da institucije profunkcioniraju, uključujući i smjenu ako je potrebno.

DODIK DOŠAO NA SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA BIH prvi put nakon najavljene blokade iz RS-a

-Radi se o očiglenoj blokadi institucija, nismo uspjeli završiti proces imovanja ambasadora. Ugrožena je nadležnost Predsjedništva BiH. Ovo je blokada države. Očekujem da djeluje međunarodna zajednica. Niko od nas ovdje nije biran da glasa protiv upotrebe helikoptera dok gori šuma, a nema nikakvog razloga za to – rekao je, između ostalog, Džaferović.

Rekao je da će Dodik morati promijeniti svoju politiku ili će morati otići sa političke scene BiH.

-Dodik i svi oni koji se ponašaju na taj način, moraju znati da se ugrožavanjem BiH ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i sve što je nastalo s tim sporazumom, pa i entiteti. Država Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtona, postojat će i poslije. Ja se nadam da neće doći do toga da ga više nema. Visoki predstavnik je legalan i legitiman, izabran je u skladu sa međunarodnim pravom i o tome nema više rasprave. Tu temu nameću oni koj žele da nema visokog predstavnika, oni koji blokiraju državu, oni koji narušavaju Dejton. Imam bolji savjet – da dobro paze na Dejtonsku ravnotežu o kojoj sam ja mnogo puta govorio – rekao je Džaferović.

Dodao je da se mora poštovati visoki predstavnik, ali i odblokirati institucije te poštovati sve narode.

-Neće da poštuju ono što već važi i hoće da priča o tome opet. Svi moramo poštovati Ustav BiH – rekao je Džaferović, piše Hayat.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno