5.9 C
Mostar

AMERIČKI SENATORI NA PREZENTACIJI deminerskih aktivnosti OS BiH na brdu Žuč

U svrhu prezentacije donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država namijenjenih obrani i sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH (OS BiH) ugostili su izaslanstvo američkih senatora na brdu Žuč iznad Sarajeva.

U izaslanstvu su bili senatori Richard Shelby, Mike Crapo, John Cornyn, Deb Fischer i Roger Marshall te vršitelj dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog tajnika za političko-vojna pitanja SAD Stanley Brown.

Prezentaciji i primopredaji donirane deminerske opreme, na pokaznom deminerskom radilištu, nazočili su i ministar obrane BiH Sifet Podžić, veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenikom general-bojnikom Ivicom Jerkićem, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, zapovjednik NATO Stožera Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, načelnik Stožera EUFOR-a u BiH brigadni general Szilárd Gerőfi, pomoćnik ministra obrane BiH za politike i planove Dženan Redžo, vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Mike Tarquinto te ostale visoke zvanice MO i OS BiH i Veleposlanstva SAD u BiH.

Izražavajući zahvalnost za konstantnu pomoć Vlade SAD na projektima deminiranja u BiH, a sukladno godišnjim planovima bilateralne vojne suradnje, ministar Podžić je pohvalio OS BiH u izuzetnim naporima i rezultatima koje ostvaruju na uklanjanju mina u Bosni i Hercegovini.

– Realizacija tih aktivnosti zahtijeva adekvatno financiranje i dodjelu potrebnih resursa. Ako želimo da OS BiH mogu izvršavati ovu misiju, onda nadležni moraju tome posvetiti puno veću pažnju jer cilj nam je da BiH konačno bude očišćena od mina – kazao je ministar Podžić.

Tom prigodom SAD je donirao 200 kompleta samonosivih deminerskih vizira i 250 setova zaštitnih deminerskih prsluka. Američki veleposlanik Nelson istaknuo je da se ovih dana obilježava završetak projekta ‘Sarajevo bez mina’, kojeg je financirao SAD, a u kojem su bez naknade sudjelovali pripadnici OS BiH. U sve četiri općine Grada Sarajeva te Vogošći i Istočnom Starom Gradu više nema opasnosti od mina.

– Koristeći vlastite kapacitete, OS BiH svakodnevno doprinose sigurnosti građana. SAD s ponosom doniraju ključnu opremu, ali pozivamo političke lidere da osiguraju adekvatne kapitalne resurse da OS BiH u svojim zadaćama ne bi ovisile od donacija – zaključio je veleposlanik Nelson.

Stanley Brown je istaknuo da je projektom ‘Sarajevo bez mina“ građanima na upotrebu vraćeno šest milijuna četvornih metara te da će SAD nastavljati pomagati.

– SAD su ponosne što su partner vlastima BiH u ovoj važnoj zadaći, sretne su zbog nastavka potpore naporima kojima se spašavaju ljudski životi – zaključio je Brown.

General Mašović je spomenuo i ostale značajnije američke donacije iz prethodnog perioda, poput deminerskih robota, rendgena, motornih vozila i uređaja za noćno osmatranje s ostalom opremom, kao i obuku tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

– Jasno je da financiranje OS BiH ne predstavlja trošak, nego se radi o ulaganju u bolju i sigurniju budućnost za sve građane BiH. Svaka potpora naših prijatelja, koja doprinosi uspješnijem djelovanju OS BiH, od velike je koristi jer ćemo biti još sposobniji i spremniji da pomognemo posebno ako su ugroženi životi građana BiH – naglasio je general Mašović, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

FENA, Foto: FENA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno