14.9 C
Mostar

BORUT ŠUKLJE: Dodik je politički i finansijski izolovan, njegova era je završena

Borut Šuklje, poznavalac Zapadnog Balkana i nekadašnji slovenački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, je kazao da je era Milorada Dodika završena.

Komentarisao je američke sankcije Dodiku.

“Miloradu Dodiku se dva puta srušio njegov svijet. Najprije nakon poraza bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i odmah nakon usvajanja posebne zakonodavne odredbe koju je potpisao Valentin Inzko o sankcionisanju poricanja genocida u Srebrenici. Bio je uvjeren, i naravno ne samo on, da će Trump dobiti novi predsjednički mandat i da će ga biti relativno lako uvjeriti da mu je Dodik pouzdan partner na Balkanu”, kazao je Šuklje.

AMBASADA SAD U BIH: Obilježavanje ‘Dana RS’ neustavno

Navodi da je Dodik potcjenjivao visokog predstavnika Inzka, zapravo ga je mrzio i konstantno bio uvjeren da je nesposoban ili da se čak ne usuđuje koristiti takozvana bonska ovlaštenja.

“Trump je izgubio izbore, a time su nestali i svi lobistički dogovori s lobijima u SAD-u, za koje je bio uvjeren da ga u dovoljnoj mjeri štite. Inzkovoj zakonskoj odredbi se sve vrijeme podsmjehivao. Znao je da će ga u Evropi štititi njegov povjerenik, mađarski premijer Viktor Orbán. I da neće dozvoliti uvođenje bilo kakve kazne protiv njega, a da to neće dozvoliti ni srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Tako je, kako bi kolegama i finansijskim partnerima dokazao da nema čega da se plaši, nastavio sa planovima za reorganizaciju BiH i najavama mogućnosti otcjepljenja dijela države. Naravno ne baš bukvalno. Zakonskih prijedloga, koje bi mogao usvojiti Parlament Republike Srpske i koji bi potvrdili Dodikova obećanja ili najave, jednostavno nije bilo. Samo jedne stvari se zaista bojao”, ističe.

Dodaje da mu se to upravo dogodilo prije nekoliko dana.

Američka administracija uvela je protiv njega finansijske sankcije. Ministarstvo financija SAD-a objavilo je novu listu korumpiranih pojedinaca koji svojim djelovanjem destabiliziraju regiju, ruše glavne principe Dejtonskog mirovnog sporazuma i zbog sebičnih interesa ugrožavaju stabilnost BiH. Sankcije su izrečene i njegovom medijskom oruđu, banjalučkoj ATV, čiji je vlasnik njegov sin Igor Dodik. S televizijom su imali velike planove za širenje po cijeloj regiji. Američke i najavljene sankcije, koje je predložila nova njemačka vlada, doslovno predstavljaju politički kraj Dodika i njegovih partnera. U stvarnosti sankcije znače da je svaki i najmanji posao sa njim ili njegovim saradnicima razlog za izricanje sankcija svim onim pojedincima ili kompanijama koji bi se eventualno upustili u takve poslove. To znači da je Dodik politički i finansijski izolovan. I niko mu više ne može pomoći, ni Orban ni Vučić ni stari prijatelji novčano. Dodikova era je završena”, dodaje Šuklje za N1.

foto: DELO
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno