28.9 C
Mostar

BRISEL: Za sankcije neophodna saglasnost svih članica EU

Evropska unija (EU) je primila k znanju odluku američke administracije da sankcioniše Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, te njegove bliske saradnike.

Međutim, iz Brisela nema potvrde da bi EU donijela iste mere.

Upitana o mogućim akcijama EU protiv lica koja omalovažavaju funkcionalnost države BiH, Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije (EK), podsetila je da Brisel ima “širok obim sredstava i instrumenata uključujući i okvir o sankcijama” koji datira od 2011. godine.

Međutim, da bi se sprovele moguće sankcije uključujući i okvir, Pisonero podseća da je neophodna saglasnost svih država članica EU.

“Dijelimo stav o hitnosti pronalaženja brzog izlaza iz političke krize u BiH i okončanja svih neprihvatljivih inicijativa koje dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. U pitanju je stabilnost zemlje, ali i čitav proces integracije BiH i njena budućnost u EU”, poručila je Pisonero.

Pozivajući na rešenje krize putem dijaloga, Pisonero je naglasila da je finansijska pomoć uslovljena reformskim procesom. Stoga je ona naglasila da BiH “rizikuje da izgubi znatnu sumu novca ako se ne preduzmu konkretne mere”.

U sredu 5. januara je američko Ministarstvo finansija objavilo proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako se navodi sankcije se uvode i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Dodikom.

Nemačka je još u novembru, u forumima EU pokrenula pitanje evropskih sankcija protiv zvaničnika Republike Srpske.

Ova inicijativa je naišla na otpor više država članica EU, a među njima je Mađarska najoštrije protiv. Iz diplomatskih izvora se saznaje da su među državama koje se protive sankcijama i Francuska i Slovenija.

Inače, EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mera protiv određenih fizičkih i pravnih lica čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da sankcijama budu obuhvaćene i osobe koje “ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju” ili podrivaju Daytonsko-pariški opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse. Radi se načelno o praznoj listi u koju bi se dodavala imena, u slučaju da to odluči EU.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno