5.9 C
Mostar

ŠEFICA BRITANSKE DIPLOMATIJE pozdravila američke sankcije Dodiku

Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje pozivaju na odgovornost, poručila je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss u četvrtak, 6. januara.

Na svom Twitter profilu, Truss je napisala da Velika Britanija nastavlja raditi sa saveznicima na podršci Bosni i Hercegovini (BiH), te je upozorila na opasnost od korupcije.

“Korupcija je prijetnja slobodi, demokraciji i miru u BiH”, istaknula je Truss.

Američko ministarstvo trezora objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Istom odlukom sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti sa Dodikom.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) saopćio je da je stavila na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopćio je podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

“Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje”, dodao je Nelson.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) dodatno je saopćilo da je na listu sankcioniranih stavljeni i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, danas pravni savjetnik Milorada Dodika.

Na listu je stavljen i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, također zbog uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

Pored Tegeltije i Kukića, State Department je na listu uvrstio Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju.

RSE, foto: theguardian
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno