23.8 C
Mostar

BRITANSKI PARLAMENT O NAMA: “Dodik mora znati da BiH ima prijatelje”

U Britanskom parlamentu danas je jedna od glavnih tema bila trenutna politička kriza u BiH koju je inicirala zastupnica vladajuće Konzervativne stranke Alicia Kearns gdje su se svi usaglasili da je Milorad Dodik jasni krivac za situaciju u državi.

U svom izlaganju, Kearns je poručila da se diplomatskim aktivnostima može očuvati mir te da na taj način treba djelovati na člana Predsjedništva Milorada Dodika koji svojim postupcima potkopava Daytonski sporazum i prijeti otcjepljenjem i novim sukobima. “Pokušaj istrebljenja Bošnjaka se ne smije ponoviti”, istakla je Kearns, prenosi Oslobođenje.

Zatražila je od britanskog dijela NATO-a u Bosni i Hercegovini da više bude uključen. “Moramo spriječiti sukobe i djelovati po sistemu ranog upozorenja”, dodala je ona. Naglasila je da Dodik mora znati da Bosna i Hercegovina ima prijatelje.

S druge strane, njen kolega iz Konzervativne stranke Bob Stewart je govoreći o situaciji u BiH ispričao priču o njegovoj posjeti državi u ratnom periodu.

On se tada sastao sa bivšim visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom i bivšim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

“Paddy je (Tuđmana) pitao kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine u sljedećih deset godina. Na meniju je nacrtao podijeljenu Bosnu između Hrvata i Srba. On ga je pitao šta će biti s muslimanima. Rekao mu je da će biti na malom prostoru između Hrvata i Srba”,  naveo je Stewart.

SB, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno