5.9 C
Mostar

DODIK traži smjenu ministra odbrane BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je u utorak, 5. oktobra smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Kao razlog za smjenu Dodik je naveo nepoštivanje Ustava BiH jer je Podžić otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke.

Ministarstvo odbrane BiH odgodilo je vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači kod Banjaluke od 9. do 16. oktobra ove godine.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić naveo je ranije da je ministar Sifet Podžić kao razlog za prolongiranje vojne vježbe naveo epidemiološku situaciju i neusvajanje budžeta.

Kako je saopćeno iz Dodikovog kabineta, u ponedjeljak, 5. oktobra, vježbu je moglo otkazati samo Predsjedništvo BiH, koje je “jedino nadležno za vođenje odbrane i vanjske politike”.

U saopćenju je navedeno da je Podžić „ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH“.

„U Ustavu BiH izričito je navedeno da je službeno diplomatsko djelovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije/stava za koji državni funkcioner pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsjedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlaštenja koje mu je prethodno generalno ili ad hok dodijeljeno od Predsjedništva“, kaže se u saopćenju, prenosi novinska agencija Srna.

Navedeno je, uz ostalo, da ovaj jednostrani potez Podžića povlači disciplinsku i/ili krivičnu odgovornost, prema Krivičnom zakonu BiH, te zakonima o Vijeću ministara BiH i o ministarstvima BiH, kao i Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH.

„Prekršena je i Bečka konvencija o ugovornom pravu i to član 46 – Odredbe unutrašnjeg prava u vezi sa sposobnošću za zaključenje ugovora i član 47 – Posebna ograničenja na ovlaštenje da se izrazi saglasnost države“, dodaje se u saopćenju.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije trebala je biti prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama koje teže da se pridruže NATO savezu.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije do sada je bila najviše izražena u oblasti edukacije i školovanja vojnog kadra.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno