14.9 C
Mostar

STANIŠIĆU 20 GODINA ZATVORA za ratni zločin na Kosovu

Osnovni sud u Prištini osudio je u utorak, 5. oktobra, Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Slovinje, opština Lipljan kod Prištine.

Stanišić se u optužnici tereti za ubistvo trinaest civila u Slovinju, te da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, aprila 1999. godine učestvovao u iseljenju albanskog civilnog stanovništva i drugih nezakonitih radnji.

“Njegove akcije su bile deo sistematskog napada srpskih paravojnih i policijskih snaga na albansko civilno stanovništvo”, navodi se u optužnici.

Kancelarija za Kosovo najavila žalbu

Advokat optuženog, Ljubomir Pantović je u završnoj reči rekao da svedoci nisu bili verodostojni, te da u svojim iskazima nisu spominjali ime optuženog.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije najavila je žalbu na presudu Goranu Stanišiću pred Osnovnim sudom u Prištini.

Iz Kancelarije je saopšteno da je Staništić za ratni zločin osuđen „bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka“.

„Ovime je prištinsko pravosuđe nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi“, saopšteno je 5. oktobra iz Kancelarije za Kosovo.

U saopštenju se dodaje da će advokat koga je nagažovala Kancelarija za Kosovo uložiti žalbu na prvostepenu presudu Apelacionom sudu.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno