15.5 C
Mostar

GRUPA ZASTUPNIKA EU traži ispitivanje Varheljijeve uloge u BiH

Grupa zastupnika Evropskog Parlamenta je uputilo pismo predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli von der Leyen (fon der Lajen) tražeći od nje da se istraži uloga evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia u krizi u Bosni i Hercegovini.

Pismo je potpisalo trideset evropskih zastupnika. Oni postavljaju pitanje predsednici EK da se izjasni dali smatra da da je ponašanje komesara Varheljija bilo u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH

Pismo je na socijalnim mrežama objavilo nekoliko potpisnika.

Povod za ovo pismo, kako stoji u tekstu jeste procureli dokument koji je potpisao, šef delegacije EU u BiH Johan Sattler, gde on sugeriše da je komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelii otvoreno dogovarao s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH “potencijalno razbijanje BiH”.

Dodaje se da se komesar Varhelji navodno “složio” sa Dodikom u vezi sa datumom posebne sednice Narodne skupštine RS i da će biti objavljen šestomjesečni moratorijum za donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija.

TINEKE STRIK: Dodik se mora zaustaviti

“Nepotrebno je reći da predstavnici Komisije ne mogu smirivati separatističke pokrete na ovaj način ili da deluju mimo svog mandata suprotno zvaničnoj politici EU koja se odnosi na region Zapadnog Balkana. Ako se dovede u pitanje nepristrasnost i neutralnost Komisije, krhka geopolitička ravnoteža odmah postaje ugrožena”, upozorava se u pismu.

Podvlači se takođe da Evropska komisija, kao neutralna strana sa značajnim uticajem, ima ključnu ulogu u osiguravanju da se zaključci Daytonskog sporazuma poštuju na obe strane i da se u BiH uspostavi mirna koegzistencija odvojenih entiteta koja pogoduje razvoju i rastu.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno