28.9 C
Mostar

TINEKE STRIK: Dodik se mora zaustaviti

Protestu bosanskohercegovačke dijaspore u Briselu, kojim se podiže svjesnost o trenutnim dešavanjima i političkim tenzijama u BiH, obratila se zastupnica u Europskom parlamentu Tineke Strik, upozorivši da situacija podsjeća na onu iz 1990-ih i pozivajući Europsku uniju da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država uvođenjem sankcija.

Strik je podsjetila na nedavnu posjetu BiH tokom koje je, kako je kazala, primijetila da se mnogi građani plaše novog rata.

“Dolazim iz Nizozemske i sjećam se jasno kako se vaša zemlja razarala nasiljem i retorikom, te kako je svijet bio paraliziran i posmatrao kako se dešava genocid. Građani BiH su vjerovali kako mogu vjerovati međunarodnoj zajednici”, istakla je obraćajući se mirnom protestu ispred središta EU institucija, dodavši kako je bilo bolno kada se ispostavilo da su bh. građani bili prepušteni sami sebi naspram ubojica.

“Ovo se ne smije nikad više dogoditi”, naglasila je europska parlamentarka, predstavnica Nizozemske, uz glasno odobravanje.

Istakla je kako se mnogi brinu zbog sličnosti trenutne situacije s onom tokom 1990-ih, kao i sličnosti retorike Milorada Dodika onoj iz 1990-ih.

“Nastoji podijeliti zemlju i podriva državne institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom”, upozorila je.

INTERVIEW, TINEKE STRIK: Orban ne može staviti veto, a Dodik može ostati bez sredstava

Strik je također podsjetila na nedavne događaje za koje smatra kako izazivaju zabrinutost.

“Za one koji još nisu shvatili poruku kada je (Dodik) održao paravojnu vježbu u oktobru, ili kada je organizirao glasanje u Narodnoj skupštini RS o povlačenju iz institucija unutar šest mjeseci, vjerujem da jučerašnja neustavna ceremonija uz prisustvo Rusije, Kine, i ratnih zločinaca mora svima otvoriti oči”, podvukla je, govoreći o ceremoniji neustavnog obilježavanja Dana RS na 9. januar.

Kazala je kako je defile vojnih jedinica uz “najgnusnije pjesme koje veličaju rat” izazivaju strah među preživjelima i nesrpski stanovništvom u RS.

Također, izrazila je negodovanje zbog prisustva francuskih desničarskih političara tom događaju.

“Bilo je užasavajuće vidjeti dvojicu kolega iz EP kako prisustvuju ceremoniji, legitimizirajući njegove poteze”.

Dodik se mora zaustaviti, istakla je Strik, dodavši kako on nema pravo da ugrožava teritorijalni integritet niti bh. građane koji žele živjeti u miru i demokraciji.

“Trenutno opet osjećaju kako ih je međunarodna zajednica napustila”, dodala je.

EU parlamentarka je napomenula kako se čini da EU i SAD podcjenjuju ozbiljnost situacije, te ulaze u razgovore s Dodikom, koji je uzrok svega.

“Njihov odgovor smirivanja legitimizira njegove poteze, podrivajući bh. demokratske institucije i one koji su izabrani. To šalje i pogrešan signal da se prijetnje nagrađuju, te da je u redu vrijeđati i zastrašivati bh. građane, i upotrebljavati zapaljivi i govor mržnje”, upozorila je.

DEUTSCHE WELLE: Da li je Dodik sve usamljeniji?

Osvrnula se i na podršku mađarskog premijera Viktora Orbana koju je izrazio Dodiku, upozorivši kako je to jedini glas koji se trenutno čuje iz EU dok ostatak bloka šuti.

“Nije slučajnost da mađarski EU komesar (Oliver) Varhelyi čak nagrađuje Dodika sa 600 miliona eura”, dodala je Strik.

Na kraju je naglasila kako se unatoč ozbiljnosti trenutna situacija razlikuje od one iz 1990-ih, zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu i institucijama koje ga štite – EUFOR-u i Uredu visokog predstavnika, za koje je kazala kako moraju dobiti podršku u svom djelovanju, kako bi zaštitili bh. građane i promovirali mir i demokraciju.

“Danas smo se okupili tu kako bismo poručili EU i međunarodnoj zajednici da se probude i podrže demokratsku i mirnu BiH, čvrsto štiteći Dejtonski sporazum. Tek tada možemo početi kretati se od Dejtona ka Briselu. EU treba da djeluje na osnovu svojih vlastitih vrijednosti i zaštiti vladavinu prava, inkluziju i demokraciju u BiH”, kazala je Strik i dodala kako je sada vrijeme za jasan i čvrst odgovor, kako bi se Dodiku dalo do znanja da je prešao granicu i da će uslijediti posljedice.

Naglasila je kako EU treba slijediti primjer SAD u uvođenju sankcija, te osigurati da se u zemlji održe pošteni izbori.

DIE WELT: Sankcije SAD-a će Dodiku otežati međunaradno poslovanje zbog straha banaka i kompanija

“Sigurna sam da će rezultati novih izbora pokazati da većina građana odbija ovaj destruktivni smjer te da se bore za zemlju gdje će svi građani živjeti i raditi zajedno bez obzira na etničku pripadnost i religiju”, zaključila je uz glasno odobravanje demonstranata.

N1, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno