15.5 C
Mostar

DIE WELT: Sankcije SAD-a će Dodiku otežati međunaradno poslovanje zbog straha banaka i kompanija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) ponovo je zaprijetio otjcepljenjem RS-a iz BiH. Iako su mu Sjedinjene Američke Države uvele sankcije analitičari sumnjaju da će to spriječiti nastavak njegove politike, piše njemački dnevni list Die Welte, a prenosi Klix.

“Američka vlada uvela je sankcije visoko pozicioniranom bh. političaru Miloradu Dodiku zbog navodne korupcije i njegovih napora da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu. To se odnosi i na televiziju koju on kontroliše, Alternativnu televiziju, saopćilo je Ministarstvo finansija SAD”, stoji na početku teksta.

Dodaje se da Dodik kao nacionalista pokušava da odvoji Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine.

BORUT ŠUKLJE: Dodik je politički i finansijski izolovan, njegova era je završena

“Jedan od najžešćih Dodikovih kritičara, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, tvrdi da je njegova porodica uključena u najmanje 70 preduzeća”, piše Die Welte.

Naglašavaju da će kao rezultat sankcija svaka imovina koju Dodik može imati u SAD-u biti zamrznuta.

“Američkim građanima i kompanijama uglavnom je zabranjeno da posluju s njim ili Alternativnom televizijom ili mu pružaju finansijsku podršku. Čak i ako dotične osobe i kompanije nemaju imovinu u SAD-u, takve sankcije im otežavaju većinu međunarodnog poslovanja jer banke i kompanije ne žele rizikovati kršenje američkih sankcija”, ističe se u tekstu.

JASMILA ŽBANIĆ ZA DIE WELT: Ono što se dešava u Bosni će se desiti i vama

Na kraju se dodaje da analitičari strahuju da bi Dodik mogao iskoristiti sankcije da sebe predstavi kao heroja ili mučenika te se povećava rizik izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini.

DIE WELT: Zapadni Balkan se mora učiniti težištem njemačke vanjske politike

foto: screenshot
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno