14.9 C
Mostar

SATTLER I NELSON: Hrvatsko-bošnjački odnosi su okosnica BiH

Američki ambasador Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler su kazali kako je Mostarski sporazum dao nadu građanima naše zemlje da će BiH krenuti naprijed, ali da danas prevladava strah i da je 5 do 12 za postizanje dogovora, piše Klix.

Govoreći o produbljenoj političkoj krizi u BiH i narušenim političkim bošnjačko-hrvatskim odnosima u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, koji su najavljeni za narednu sedmicu je pozvao sve učesnike na odgovornost upozoravajući kako je to posljednja šansa da se postigne dogovor.

Podsjetimo da su prekjučer na tu temu u Dubrovniku razgovarali premjer Hrvatske i lider HDZ-a Andrej Plenković i šef SDA BiH Bakir Izetbegović, što su visoki zvaničnici ocijenili značajnim navodeći kako su hrvatsko-bošnjački odnosi okosnica države BiH.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler je naglasio kako je potrebno da svi akteri koji učestvuju u ovom procesu svoju energiju usmjere na postizanje dogovora.

“Mi smo spremni da idemo do kraja i da pružimo svoju podršku i to jeste naš posao i naše uvjerenje s obzirom na važnost pitanja kojim se bavimo. Unaprijeđenje odnosa između Bošnjaka i Hrvata jeste nešto što je izuzetno važno, na čemu radimo predano, i pitanju da svi građani ove zemlje ostvare svoje pravo da se mogu kandidovati za najviše pozicije u vlasti, što je u skladu i s presudama Evropskog suda. Također je važno ustanoviti i pravila koja će omogućiti održavanje pravičnih izbora. Ono što smo boreći se vidjeli je upravo izostanak te volje da se stavovi približe i jeste teško. Ali želim da pozovem sve aktere da iskoriste ovu posljednju priliku zaista, jer i ukoliko dođe do postizanja određenog dogovora bit će potrebno jedno vrijeme u Parlamentu BiH. Pozivam sve da budu odgovorni i da se vrate za stol i pokažu volju” kazao je Sattler.

Američki ambasador Eric Nelson ne dovodi u pitanje održavanja izbora u BiH ove godine, ali ističe kako je važno da se održe s više integriteta i da građani vjeruju da je njihov glas bitan.

“Zbog toga Johann Sattler i ja radimo zajedno na tome i tražimo da dođe do izborne reforme i na tehničkom i na administrativnom, ali i na zakonodavnom nivou, da bi se uklonile slabosti koje vidimo iz jedne u drugu izbornu godinu. Dolazimo do trenutka kada smo u momentu 5 do 12, kada postoji posljednja šansa da se riješi ono što su HDZ i SDA izrazili kao svoja opredjeljenja, prije više od 18 mjeseci, a odnosi se na Predsjedništvo BiH i provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava. Zato smo odlučili da dođemo u Mostar kako bismo sve podsjetili da su fleksibilnost i odgovornost ključne stvari i da su moguće. Kompromis se mora postići, a za konsenzus on je neophodan i potreban. SAD će nastaviti i dalje raditi sa Evropskom unijom da bi se to riješilo”, zaključio je američki ambasador u BiH Eric Nelson tokom boravka u Mostaru.

foto: Mirsad Behram/RSE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno