29.9 C
Mostar

SAD POZIVA NA ISTRAGU o zabranjenoj proslavi u RS-u

Sjedinjene Američke Države u utorak su pozvale vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje o veličanju ratnih zločina tokom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

“Pozivamo nadležne vlasti da neodgodivo istraže te incidente te da se utvrde odgovorni”, rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi.

“Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločina i provokativnim incidentima usmjerenima na povratnike u entitetu Republici Srpskoj tokom vikenda”, rekao je glasnogovornik, prenosi Hina.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prilikom poručio kako je Republika Srpska država.

Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

ŠEFICA DIPLOMTIJE BIH uputila protestne note ambasadama Rusije, Kine i Srbije

Kritike Zapada

Svečanosti su prisustvovali i kineski i ruski diplomati i dužnosnici iz Srbije.

U ponedjeljak, Evropska unija snažno je osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije.

Prošli mjesec Washington je uveo sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika.

Bosna proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Agencije, foto: Gojko Veselinovic/RSE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno