23.8 C
Mostar

KLUB BOŠNJAKA ULOŽIO VETO u skupštini Republike Srpske

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (NSRS) donio je Odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u četvrtak. 23. septembra.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

“Ovim zakonom se tretira zaštita i prednost daje jednom jeziku, jednom narodu i jednom pismu, što je svakako povreda interesa Bošnjaka. Mi smatramo, a tako je navedeno i u Ustavu Bosne i Hercegovine (BiH) i RS da su oba pisma ravnopravna i da su službeni jezici u upotrebi jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda”, istakao je Tabaković.

Poručuje da očekuju da Ustavni sud RS prihvati njihov zahtjev i stavi sporni zakon van snage. Prema njegovim procjenama, odluka će biti donesena za mjesec dana.

NARODNA SKUPŠTINA RS usvojila zakon o zaštiti ćirilice i jezika

“Davati prednost jednom jeziku i pismu je automatski diskriminacija drugog jezika i pisma, samim tim je povrijeđen interes našeg naroda”, napominje Tabaković.

NSRS je 15. septembra, na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije, usvojila Prijedlog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Zakonom se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u ovom entitetu kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, navodi se u članu 1. ovog Zakona, koji određuje i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.

Prema zakonskoj proceduri, nakon Odluke Kluba Bošnjaka, slijedi sjednica Vijeća naroda RS, nakon koje zasjeda zajednička komisija Vijeća i Narodne skupštine RS. Ukoliko se tekst zakona ne usaglasi na sjednici komisije, zakon završava na entitetskom Ustavnom sudu. Ukoliko tu bude oboren, vraća se u parlament RS na razmatranje.

Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage navedeni zakon, a ukoliko to ne uradi, apelaciju za ocjenu ustavnosti uputiti će Ustavnom sudu BiH.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno