36.6 C
Mostar

KOMŠIĆ NA SASTANKU S EU AMBASADORIMA, na stolu Izborni zakon i blokada institucija

U zgradi Delegacije Evropske unije počeo je sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića s ambasadorima svih zemalja članica EU.

Kako saznajemo, teme o kojima će razgovarati su izmjene Izbornog zakona, aktuelna kriza te blokada državnih institucija.

Sastanak dolazi u vrijeme blokade koja dolazi od člana Predsjedništva Milorada Dodika i stranaka iz Republike Srpske, ali i nakon osjetljivih izjava s konferencije održane u nedjelju u Njemačkoj.

SCHMIDT: “Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati.

Komšiću su zasmetale izjave novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je kazao kako sam Komšić predstavlja Hrvate, a birali su ga Bošnjaci.

“Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora”, rekao je Schmidt tom prilikom.

Komšić je na ovo odgovorio Schmidtu, kazavši kako mu je loša ocjena te da su tri glasačke kutije anticivilizacijske.

KOMŠIĆ ODGOVARA NA IZJAVE SCHMIDTA: Tri glasačke kutije su anticivilizacijske

“Princip po kojem bi se formirale glasačke kutije za Bošnjake, kutije za Hrvate, kutije za Srbe, pa onda posebno kutije za ostale građane, je anticivilizacijski i ono što je anticivilizacijsko ne može biti dio rješenja, jer ni u Njemačkoj niti u bilo kojoj civiliziranoj državi ne postoje posebne glasačke kutije za katolike, protestante i muslimane”, kazao je tada Komšić.

Klix, Foto: Klix

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno