23.8 C
Mostar

KOMŠIĆ ODGOVARA NA IZJAVE SCHMIDTA: Tri glasačke kutije su anticivilizacijske

Predsjedavajući Predsjedništa Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na izjave visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

Potpuno je nejasna izjava gospodina Schmidta o Sarajevu. Sarajevo je od svog osnivanja pa do danas imalo većinsko bošnjačko ili muslimansko stanovištvo, pa prema tome ne vidim zašto bi to samo po sebi, ili bilo kojem civiliziranom čovjeku moglo biti sporno, da ne kažem problem.

Sarajevo je opet, istovremeno, kroz stoljeća multietnički i kosmopolitski grad”, kazao je Komšić.

SCHMIDT: “Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati.

Upravo zbog te činjenice, dodaje Komšić, Sarajevo je ubijano i razarano.

“U Drugom svjetskom ratu od strane nacista a u posljednjem od Vojske RS-a. Ali je i branjeno i odbranjeno uz velike žrtve njegovih građana, i ne samo Bošnjaka, nego svih onih koji Bosnu i Hercegovinu nose na srcu. I pored svega toga Sarajevo je multietnički, kosmopolitski i slobodarski grad i takvo će ostati, bez obzira ko u njemu činio etničku većinu. U to vjerujem kao i svi moji sugrađani”, dodao je on.

Što se tiče pitanja mog izbora, naglasio je Komšić, “mogu reći da je insistiranje na etničkom legtimitetu u kontekstu izbornog zakona, negiranje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava”.

“Jer ako se polazi od toga da je samo legitiman onaj ko ima etnički legitimitet, onda se derogiraju i Mišljenje Venecijanske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava koje pokušavaju da otklone a ne da prošire etničku diskriminaciju. Očito je da će gospodinu Schmidtu trebati još vremena u Bosni i Hercegovini, da se upozna sa dejtonskim ustavom, jer to o čemu govori ne postoji u Ustavu, kako bi u konačnici uvidio sve detalje i kompleksnost tematike”, rekao je Komšić za Radiosarajevo.ba, te zaključio:

“S obzirom na to da Schmidt kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i po bonskim ovlaštenjima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antievropskog poteza”.

Šta je rekao Schmidt

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sustav kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

Dodao je, u kontekstu izmjena izbornog zakona, i:

“Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje”.

radiosarajevo.ba, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno