5.9 C
Mostar

SAMIT U SLOVENIJI još jedna podrška evropskoj prepektivi regiona

Slovenačko predsedavanje Evropskom Unijom (EU) nastoji da na samitu sa Zapadnim Balkanom potvrdi nedvosmilsenu podršku evropskoj prespektivi za zemlje regiona.

U nacrtu zajedničke deklaracije, u kojoj Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, lideri EU pozdravlju posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, “što je u našem zajedničkom strateškom interesu i ostaje naš zajednički strateški izbor”.

Samit lidera zemalja članica EU I država regiona će biti održan 6 oktobra na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Prema načlenom planu, okupljanje će biti organizovano sa fizičkim prisustvom svih učesnika. Zagernački samit koji je održan u Maju 2020 bio je u formi video-konferencije zbog okolnosti nastalih epidemiološkom situacijom u kontinetu I svetu.

Slovenija koja predsedava EU do poslednjeg dana ove godine je najavila da će Zapadni Balkan biti među prioritetima u toku šestomesečnog mandata.

U zajednickoj deklaraciji koju će usvojiti lideri EU I regiona se podvlači da Brisel pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana primarnosti demokratije, osnovnih vrednosti i vladavine prava, kao i da održi napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, podršci dobrom upravljanju, ljudskim pravima, ravnopravnosti polova i prava pripadnika manjina.

“Povećana podrška EU i dalje će biti povezana sa opipljivim napretkom u oblasti vladavine prava i društveno-ekonomskih reformi, kao i sa pridržavanjem partnera evropskih vrijednosti, pravila i standarda”, podvlači se u nacrtu dokumenta koji će se usvojiti u oktobru na kraju samita.

EU traži od lidera regiona da otvorenije komunicira sa građanima o važnosti evropskih institucija u državama regiona insisturajući da je EU nedvoslisleno najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator.

“Nezapamćeni opseg i raspon ove podrške moraju biti u potpunosti prepoznati i korišteni od strane partnera u njihovoj javnoj raspravi i komunikaciji”, stoji u nacrtu deklaracije.

EU: Rešiti sva otvorena pitanja među susedima

Bilateralna nerešena pitanja na Zapadnom Balkanu će, prema nacrtu dokumenta zauzeti važan prostor u ovoj deklaraciji. S tim u vezi podsetiće se da je veoma važna posvećenost dobrosusedskim odnosima I regionalne saradnje.

“Neophondi su dalji I odlučni napori za podsticanje pomirenja i regionalne stabilnosti, kao i za pronalaženje i sprovođenje konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove i pitanja koja su ukorenjena u nasleđu prošlosti, a u skladu sa međunarodnim pravom i utvrđenim principima , uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije”, stoji u nacrtu završne deklaracije.

Potvrdiće se puna podrška naporima Miroslaav Lajčaka, specijlanog izaslanika EU za dijalog Beograda I Prištine. U tom sklopu, najavljuje se da će lideri EU naglasiti da očekuju “konkretan napredak dviju strana u potpunoj normalizaciji odnosa između, što je ključno za stabilnost i razvoj celog regiona”.

Takođe će se u zajedničkoj deklaraciji spomenuti neophodnst održivih rezultata iz Sporazuma koje je Severna Makeodnija postigla sa Grčkom (Prespanski Sporazum) kao I sa Bugarskom a koji se odnosi na Sporazum o Dobrosusedskim Odnosima.

Podrška u procesu vakcinacije

Na Brdu kod Kranja će EU potvrditi spremost da dodatno poboljša pristup vakcinama, dijagnostici i terapiji i da osigura bolju predvidljivost i otpornost na buduće epidemiološke krize. Takođe će se potvrditi spremnost da se zemljama regiona pomogne u procesu imunazicije građana.

“EU će podržati planove vakcinacije svih partnera (u regionu) kako bi pomogla u postizanju sličnih stopa vakcinacije kao u EU do kraja 2021. godine” stoji u nacrtu zajedničke deklaracije koju će usvojiti evropski lideri 6 oktobra na Brdu kod Kranja.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno