14.9 C
Mostar

EU ZABRINUTA zbog dešavanja u Crnoj Gori

Zvaničnici Evropske Unije ocenjuju “zabrinjavajućim” poslednje događaje u Crnoj Gori koji su izazvani ceremonijom ustoličenja mitropoliat crnogorsko-primorskog, SPC Joanikija.

“Svaka upotreba sile mora biti merena i proporcionalna u svakom trenutku. Pozivamo na uzdržanost i očekujemo od svih nadležnih organa da propisno istraže i osiguraju efikasno sudsko praćenje svih slučajeva nasilja, kako protiv demonstranata, tako i nad službenicima policije”, izjavila je portparolka Evropske Komisije, Ana Pisonero.

Ona je istakla da je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, međutim je podvukla da se to, istovremeno, treba primjenjivati bez štete po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbjednosti svih građana Crne Gore.

U nedelju, 5 septembra je na Cetinju ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije. cremonija je protekla uz brojne incidente, desetine povrijeđenih i angažovanjem jakih policijskih snaga.

Najava ustoličenja izazvala je visoke etničke tenzije između građana srpskog i crnogorskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, prije svega zbog mjesta održavanja. Cetinje je kulturno istorijski centar Crne Gore i simbol duhovne, državne i nacionalne samobitnosti Crnogoraca. Istovremeno je i sjedište Mitropolije SPC u Crnoj Gori i mjesto u kome je ustoličena većina mitropolita.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Podgorici osudile su sve oblike nasilja i poručile da će pojedinci morati da odgovaraju za svoje postupke.

RSE, Foto: Savo Prelević/AFP

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno