15.5 C
Mostar

MATTHEW PALMER stigao u Sarajevo

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer stigao u Sarajevo u srijedu 29. septembra potvrdili su iz američke Ambasade na Twitteru.

“Matthew Palmer doputovao je danas u Sarajevo kako bi pomogao u napretku BiH u izbornim reformamama”, naveli su u tweetu iz Ambasade.

Također su naveli da se susreo sa članovima Centralne izborne komisije, ambasadoricom OSCE-a Kathleen Kavalec i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Sattlerom kako bi “usmjerili pažnju na imperativ poboljšanja integriteta transparentnosti izbornog sistema BiH”.

Palmer započinje prvu posjetu Bosni i Hercegovini od stupanja na novu funkciju.

Kako je ranije rečeno, on će u Bosni i Hercegovini boraviti nekoliko dana.

“Imat će sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice, bosanskohercegovačkim zvaničnicima i predstavnicima političkih stranaka. Tema su reformski procesi”, rekli su iz Ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE)

Palmer je dan ranije uoči dolaska u Sarajevo, izjavio da bi problem Izbornog zakona trebalo riješiti “uklanjanjem etničkih prefiksa” kod izbora članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

“Željeli bismo da vidimo neke ograničene ciljane promjene Ustava BiH koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije BiH. Željeli bismo da se paralelno s tim sprovede reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost”, rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

Naveo je kako bi SAD želio da vidi da u BiH postoji izborni sistem koji je u skladu sa temeljnim kompromisima koji su bili dio Dejtonskog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obaveze i odgovornosti prema EU.

“To uključuje rješavanje konkretnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u šta spada i slučaj ‘Sejdić-Finci’. Paket koji zagovaramo i na kojem radimo s političarima kako bismo krenuli naprijed bi postigao obje stvari: pozabavio se onim što brine Evropski sud za ljudska prava, slučajem ‘Sejdić-Finci’ i drugim presudama Evropskog suda, ali i promovisao funkcionalnost i pomogao BiH da krene naprijed prema Evropi”, rekao je Palmer.

Istakao je da je odgovornost za pronalaženje konkretnih rješenja na političarima u BiH, a da međunarodna zajednica, pa tako i SAD, ostaje spreman da pomogne, ali da neće nametati nikakva rješenja.

PALMER O IZBORNOJ REFORMI U BIH: Smanjiti stepen diskriminacije

Dodao je da je važno da se rješenja oko kojih se postigne dogovor definišu tako da se izbjegne mogućnost novih sudskih osporavanja njihove sadržine, što znači da se mora izbjeći bilo kakav novi oblik diskriminacije u izbornom procesu.

“Ideja je ukloniti i smanjiti stepen diskriminacije u političkom sistemu u BiH, osigurati da svi imaju priliku ne samo da glasaju, već i priliku da se kandiduju za bilo koju funkciju”, istakao je Palmer.

Sjedinjene Države odredile su bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera za nadgledanje programa izborne reforme u Bosni i Hercegovini, potvrdio je 17. septembra za RSE Gabriel Escobar, koji je nedavno imenovan za zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Južnu i Srednju Evropu.

Escobar je rekao da je izborna reforma u BiH jedan od prvih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi Zapadni Balkan bio “funkcionalniji” kao država.

Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno