15.5 C
Mostar

SAD: Nema normalizacije odnosa sa Sirijom

Sjedinjene Američke Države (SAD) ne planiraju da “normalizuju ili unaprijede” diplomatske odnose sad administracijom sirijskog predsjednika Bašara el Asada i ne ohrabruju druge da to urade, saopšteno je u četvrtak, 30. septembra iz Stejt departmenta.

Komentar je uslijedio kao odgovor na pitanja agencije Rojters o tome da li Vašington ohrabruje i podržava približavanje Jordana i Sirije nakon što je Jordan dan ranije, 29. septembra, potpuno otvorio glavni granični prelaz sa Sirijom.

“SAD neće normalizovati ili unaprijediti diplomatske odnose sa Asadovim režimom i ne ohrabrujemo druge da to urade, imajući u vidu zločine koje je nad sirijskim narodom počinio Asadov režim”, rekao je portparol Stejt departmenta u odgovoru putem elektronske pošte.

U odgovoru se dodaje da Asad nije stekao legitimnost u očima SAD i da u ovom trenutku ne dolazi u obzir normalizacija odnosa sa njegovom administracijom.

SAD su suspendovale svoje diplomatsko prisustvo u Siriji 2012. godine.

Arapske zemlje prekinule su veze sa Sirijom tokom građanskog rata u kojem je, prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo najmanje 350.000 ljudi.

Arapske države koje su saveznici SAD, uključujući Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, podržavaju opozicione grupe koje se bore protiv Asada.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno