14.9 C
Mostar

PORTPAROLKA FAKTORA NESTABILNOSTI, ZAHAROVA: Rješenje za izlazak BiH iz krize je ukidanje Inckovih amandmana

“Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlašćenja vlasti”, navela je Zaharova u razgovoru za “Financial Times”, objavljenom na stranici Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je zaključila da je Moskva sigurna da se zakonodavne izmjene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovina, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom.

“Uz pomoć amandmana, Valentin Incko je nastojao da očisti politički prostor BiH od ‘nezgodnih’ političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje, suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodala je Zaharova.

Ona je istakla da incident sa Inckovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog tutorstva nad BiH koja, kako tvrdi, samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u zemlji.

“U potpunosti razumijemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u RS zbog voluntarističkih akcija ‘spoljnog upravnika’”, ističe Zaharova.

Ona je ukazala da odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije u potpunosti snosi Incko i, kako kaže, “njegovi huškači”.

“Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti riješena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inckove nezakonite odluke”, poručila je Zaharova.

ĐUKANOVIĆ I KREMLJ razmijenili optužbe povodom događaja na Cetinju

Bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, koristeći Bonska ovlašćenja nametnuo je krajem dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke, stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova”, saopšteno je tada iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Odluku visokog predstavnika su pozdravili predstavnici SAD-a i Evropske unije u BiH, dok je i tada Zaharova govorila da je Rusija “duboko uznemirena grubim i apsolutno neprihvatljivim miješanjem Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države”.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno