14.9 C
Mostar

MUP HRVATSKE bez zvanične potvrde o potjernici za Abdićem

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske za Radio Slobodna Evropa su kazali kako ne mogu dati informaciju u vezi sa eventualnom potjernicom za Fikretom Abdićem, kako su to objavili pojedini mediji u Bosni i Hercegovini.

Mediji u BiH su objavili da je Interpol raspisao crvenu potjernicu za Fikretom Abdićem, osuđenim ratnim zločincem i trenutnim načelnikom Opštine Velika Kladuša na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na zahtjev Interpola Zagreb.

Istovremeno, ministar pravde BiH Josip Grubeša je za RSE kazao kako nije službeno dobio obavijest o potjernici.

U Laburističkoj stranci, čiji je Abdić predsjednik, su za RSE kazali da nemaju zvaničnu informaciju o eventualnoj potjernici.

Mediji u BIH su objavili da je Interpol raspisao crvenu potjernicu za Fikretom Abdićem, osuđenim ratnim zločincem i trenutnim načelnikom Opštine Velika Kladuša na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na zahtjev Interpola Zagreb.

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Naskon što je izdržao dvije trećine kazne pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Hapšen u akciji “Mreža” prošle godine

Abdić je bio uhapšen 18. juna prošle godine u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba.

Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (jednog od 10 kantona u Federaciji BiH), koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Iz pritvora je pušten uoči lokalnih izbora iste godine, kako bi ponovo mogao učestvovati u kampanji za načelnike Velike Kladuše.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata “Agrokomerc”, jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog za izdvanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno