14.9 C
Mostar

MESIĆ DAO LEKCIJU VUČIĆU: “Taj nesretni predsjednik Srbije ništa ne razumije”

Vučić je Samit Pokreta nesvestranih uglavnom koristio kako bi lobirao za sprječavanje, odnosno povlačenje priznanja Kosova.

Samit Pokreta nesvestranih kojemu je Beograd bio domaćin u protekla dva dana, malo je reći, nije impresionirao bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Mesić je osobno prisustvovao na dva samita dok je bio hrvatski predsjednik, jednom i kao bivši, pa je prilično upoznat s kretanjima među Nesvrstanima.

Mesića je posebno nazljutilo potpuno negiranje prošlosti: samit je održan na 60. godišnjicu prve konferencije kojoj je domaćin bio Josip Broz Tito a domaćin Vučić ga ni jednom nije spomenuo. Imao je Vučić važnijeg posla, dodao bi cinik, s obzirom da je samit uglavnom koristio kako bi lobirao za sprječavanje, odnosno povlačenje priznanja Kosova.

“Josip Broz Tito kao glavni organizator (prve konferencije, op.a.) izgradio je snažnu političku poziciju i postao jedan od najvećih svjetskih državnika, a ne spomenuti njegovo ime i ulogu upravo na šezdesetu godišnjicu prvog sastanka čisti je historijski falsifikat. No to manje govori o samome Titu, a više o ovom nesretnom predsjedniku Srbije koji ništa ne razumije‘, izjavio je Mesić za tportal posebno naglasivši da su Nesvrstani doprinijeli smirivanju tenzija između dva bloka tokom Hladnog rata.

Mesić: Srbija nije pravni sljedbenik Jugoslavije

Nije ga dojmila ni Vučićeva izjava u kojoj tvrdi da je Srbija “pravni sljedbenik Jugoslavije”.

“To je apsolutno pogrešno: osnivač Pokreta nesvrstanih bila je Jugoslavija, a njeni su nasljednici svi konstitutivni elementi države, ni manje ni više”, poručio je Mesić.

Zasmetalo ga je i što poziv na samit nije dobio Budimir Lončar.

“Niko nije osjetio potrebu za to, premda se radi o čovjeku koji je učestvovao u organizaciji apsolutno svih sastanaka Pokreta nesvrstanih. Pa mogli su ga pozvati barem na čaj! Ne, to su ptice koje vole koristiti tuđe perje, ali dobro se zna da i dalje imaju svoje vlastito”, zaključio je.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno