28.9 C
Mostar

POVRIJEĐENI, UHAPŠENI I BARIKADE na sjeveru Kosova

Šest policajaca zadobilo je telesne povrede, 10 građana Severne Mitrovice zatražilo je lekarsku pomoć, a osam osoba je uhapšeno i sprovedeno u policijske stanice. Ovo je epilog incidenata izbilih u sredu (13. oktobar) u jutarnjim satima, tokom akcije policije i carine Kosova, protiv krijumčarenja.

Policijska akcija naišla je na protivljenje u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, dve od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova. Tu je došlo do sukoba, a policija je upotrebila i suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Deset osoba srpske nacionalnosti zatražilo je lekarsku pomoć u bolnici u Severnoj Mitrovici. Osmoro ljudi je otpušteno iz bolnice, a dvoje je zadržano na lečenju, rekao je za Radio Slobodna Evropa Zlatan Elek, direktor Doma zdravlja u ovoj opštini.

“Jedan je pogođen u leđa u predelu desnog ramena, slomljeno mu je desno rebro, metak je izašao u prednjem delu vrata. Podvrgnut je hitnoj operaciji, zaustavljeno je krvarenje i trenutno se nalazi na intenzivnoj nezi. Drugi pacijent je primljen u stabilnom stanju sa povredama u predelu grudnog koša. Njegovo stanje je stabilno i nalazi se na odeljenju hirurgije”, rekao je Elek, dodajući da su povređeni uglavnom zadobili povrede od gumenih metaka, suzavca i šok bombi, te da su pušteni na kućno lečenje.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti nakon događaja rekao je da će se akcija protiv krijumčarenja nastaviti, a premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je NATO i KFOR da reaguju.

Kako je tekla policijska akcija na severu Kosova?

Novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) izvestili su da su se u Severnoj Mitrovici u ranim jutarnjim satima začule sirene vatrogasnih vozila i vozila hitne pomoći. Građani su rekli da se u jutarnjim satima u ovoj opštini mogle čuti sirena za hitne slučajeve. Kosovska policija viđena je ispred apoteka na severu.

Suzavac je ispaljen na demonstrante kako bi ih rasterao dok su se kretali prema policiji. Neki od njih bacali su tvrde predmete na policajce. U međuvremenu, u blizini Bošnjačke mahale, dela Severne Mitrovice u kome većinom živi albansko stanovništvo, kamioni su parkirani na jednoj od glavnih cesta koja povezuje južni dio sa severnim delom grada.

U Severnoj Mitrovici, mase su se razišle, dok se policijska akcija nastavila u obližnjem Zvečanu. U Zvečanu je policija ispalila suzavac dok su građani gađali policiju tvrdim predmetima.

U međuvremenu grupe loklalnih Srba blokirali su i magistralni put Priština – Raška u naselju Veliko Rudare u opštini Zvečan u znak protesta na akciju policije. Okupljeno je oko 200 građana a na samom putu je više kamiona.

Akcija nije sprovedena samo na severu Kosova

Akcija protiv krijumčarenja odvijala se u regionu Prištine, Peći, na zapadu Kosova, kao i Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

“Dok je u svim drugim regijama policijska operacija prošla bez problema, u Severnoj Mitrovici su se na organiziran način okupile kriminalne grupe, stvorile blokade na putevima raznim prevoznim sredstvima, upotrebile plinske boce, šok bombe, vatrene i ručne bombe, kako bi spriječile carinske i policijske službenike koji su bili na dužnosti “, navodi se u saopštenju kosovske policije.

Iz kosovske policije je saopšteno da je do sada je zaplenjen određeni broj komada robe za koju se sumnja da je krijumčarena.

“Sve policijske radnje provode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, po čijem nalogu se vrše provere i pretresi na različitim lokacijama poput stambenih kuća, poslovnih prostora, skladišta robe itd”, stoji u saopštenju Policije Kosova, koja je novinarima prosledila i nekoliko fotografija zaplenjene robe.

Objašnjenje premijera Kurtija

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da su po nalogu i koordinirane sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

“Zaplenjena je roba i drugi dokazi koji predstavljaju i materijalne dokaze”, rekao je Kurti. Dodao je da će se “boriti i spriječiti krijumčarenje”.

Reakcije iz Srbije

Premijerka Srbije Ana Bernabić pozvala je međunarodnu zajednicu da reaguje na postupak kosovskih vlasti.

“Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reagiraju i zaustave (premijera Kosova) Albina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je potrebna jasna reakcija za zaustavljanje lude politike. Ova vrsta ponašanja su prešla svaku meru i dovodi nas do ruba haosa”, navela je Bernabić u saopštenju za javnost.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u Raški sastati sa predstavnicima Srbije sa Kosova. Raška je grad u Srbiji u blizini granice sa Kosovom, odnosno u blizini graničnog prelaza Jarinje.

Borrell: Odmah zaustaviti nasilne incidente na severu

Nakon poziva premijerke Srbije, šef diplomatije Evropske unije(EU) Josep Borrell zatražio je da se “nasilni incidenti na sjeveru Kosova odmah zaustave”.

Prema njegovim riječima, “jednostrane i nekoordinirane” akcije koje ugrožavaju stabilnost su “neprihvatljive”.

„Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz dijalog uz posredovanje EU.

“U kontaktu smo s Prištinom i Beogradom”, napisao je Borrell na Twitteru.

AGK: Neki novinari napadnuti na severu Kosova

Udruženje novinara Kosova izrazilo je zabrinutost zbog nebezbednog radnog okruženja novinara, koji su tokom 13. oktobra izveštavali iz opština na severu Kosova.

AGK je rekao da je nekoliko novinara navodno napadnuto u Severnoj Mitrovici i Leposaviću.

“AGK poziva kosovsku policiju da obezbijedi novinarima da nesmetano obavljaju svoj posao”, kaže se u reagovanju AGK -a.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno