17.7 C
Mostar

KOMŠIĆ NA FORUMU O HOLOKAUSTU: Zločini u Jasenovcu i Srebrenici ostavili nesagledive posljedice

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovali su večeri koju je organizovao Stefan Lofven, premijer Švedske za zemlje učesnice Međunarodnog foruma o Holokaustu koji se sutra održava sutra u Malmeu, piše Klix.

Tom prilikom predsjedavajući Komšić je izjavio da je Holokaust kao jedinstven i sistemski planiran zločin protiv jednog naroda Jevreja, ostavio trajne posljedice na društvo u kojem živimo. Podsjetio je da je genocid počinjen nad Jevrejima, tokom postojanja kvisilnške Nezavisne Države Hrvatske, kao i zločini počinjeni nad Srbima i Romima, ali i brojnim političkim protivnicima tog režima, ostavio nesagledive posljedice i pokazao koliko ljudski um može biti opasan i zao.

Predsjedavajući Komšić istakao je da je to stvorilo obavezu da se borimo protiv svih oblika ideologija koje počinju na mržnji, segregaciji i netoleranciji.

“Nažalost, i novija historija pamti stradanja i zločine koji su se desili u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih. Genocid počinjen u srcu Evrope, u Srebrenici, koji je odnio veliki broj žrtava, još jednom je pokazao da velike zločinačke ideologije nisu prošlost, već i sadašnjost”, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Međunarodni forum posvećen sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma prilika je da kao lideri zemalja iz kojih dolazimo razmijenimo iskustva i pošaljemo jasne poruke. Nažalost, fašizam i antisemitizam jačaju svugdje u svijetu i potrebno je blagovremeno djelovati kako bismo zajedničkim snagama spriječili njihovo širenje”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno