5.9 C
Mostar

POSMRTNI OSTACI IZ GROBNICE na istoku BiH pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici

Posmrtni ostaci koji su u junu pronađeni u masovnoj grobnici na lokalitetu Dobro Polje, u blizini Kalinovika na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine, potvrdila je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), u srijedu 8. decembra.

“Lokalitet Kalinovika predstavlja prvu masovnu grobnicu povezanu s genocidom u Srebrenici iz jula 1995. godine, nakon ekshumacije u Kozluku u aprilu 2016. godine”, izjavio je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

Biološki uzorci iz ekshumiranih posmrtnih ostataka iz Kalinovika uspoređeni su sa uzorcima koje su ICMP-u dali srodnici nestalih, koji su posljednji put viđeni živi u Srebrenici u julu 1995. godine.

ICMP je 8. decembra dostavio Institutu za nestale osobe (INO) BiH izvještaje o podudaranju DNK za deset žrtava iz Srebrenice.

Holliday je naveo da je masovna grobnica kod Kalinovika neuobičajena po tome što je, u odnosu na sve grobnice vezana za srebrenički genocid, najviše udaljena od Srebrenice.

“Njena lokacija je samo nekoliko kilometara od sela Godinjska Bara, u blizini Trnova, gdje su sredinom jula 1995. godine pripadnici paravojne jedinice ‘Škorpioni’ strijeljali šest zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice, navodi on.

Lokacija masovne grobnice u Dobrom Polju nalazi se na nepristupačnom terenu prekrivenom kamenjem, u dolini rijeke Bistrice.

Nadležne inistucije BiH su, uz pomoć stručnjaka za forenziku ICMP-a, započeli ekshumaciju 31. maja. Postupak ekshumacije okončan je 22. juna.

Ekshumirani posmrtni ostaci su bili u velikoj mjeri izmiješani, rasuti na području velike površine i prekrivni zemljom i građevinskim otpadom, kaže se u saopćenju.

“Na posmrtnim ostacima su se vidjeli znakovi pogubljenja po kratkom postupku. Na lokalitetu su pronađeni povezi za ruke”, navode iz ICMP-a.

Po procjeni ICMP-ovih forenzičkih antropologa, na toj lokaciji ukopano je minimalno deset osoba.

“Genetski profili koji su izolirani iz uzoraka su uspoređeni s referentnim profilima više od 100.000 srodnika nestalih u sukobima 1990. godina na području bivše Jugoslavije koji se nalaze u ICMP-ovoj bazi podataka. Utvrđeno je deset podudaranja DNK za različite osobe i ti izvještaji o podudaranju DNK su dostavljeni INO BiH kako bi se izvršila zvanična identifikacija”, kaže se u saopćenju.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovit će u prvoj presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića 2001. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, prvi presuđeni genocid u Evropi od strane međunarodnog suda.

Prema podacima Instituta za nestale BiH kao i brojnih međunarodnih presuda, u genocidu u Srebrenici ubijeno je preko 8.000 hiljada ljudi. Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 6.955 osoba.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno