14.9 C
Mostar

RADOIČIĆ, VESELINOVIĆ i sa njima povezani Srbi sa Kosova pod sankcijama SAD

Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Odluka je doneta na osnovu izvršne uredbe predsednika SAD Joe Bidena 13818 – koja predstavlja primenu globalnog zakona Magnitsky za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sever bio je, kao i Milan Radoičić, dovođen u vezu sa ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije.

Marko Rošić je optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Među osobama pod sankcijama SAD je i Radule Stević, jedan od srpskih preduzetnika sa severa poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte na severu Kosova.

Pored ovih pojedinaca, na listi sankcija SAD je i preko 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu, sa sedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Ko su kosovski Srbi na listi SAD?

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD navodi se da je Zvonko Veselinović lider organizovane kriminalne grupe, i da je jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu.

Dodaje se da je njegova kriminalna grupa umešana u šemu podmićivanja velikog spektra, zajedno sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Ministarstvo finansija SAD takođe ukazuje da je ta organizovana kriminalna grupa bila u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući i podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. godine da dozvole njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i drugi slučaj podmićivanja kosovskih graničnih bezbednosnih zvaničnika krajem 2017. da omoguće bezbedan prolaz krijumčarima.

Od kraja 2017, Veselinović i njegov brat Žarko imali su dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima njihove partije, obezbede političke pobede njihovih kandidata i finansiraju kandidate sa velikim sumama novca.

Zauzvrat, ti političari bi omogućili braći kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje i nelegalne aktivnosti, kao i poslovne informacije za njihova ulaganja.

Dodaje se i da su im političari zauzvrat davali najbolje infrastrukturne ugovore.

Od kraja 2017, Zvonko i Žarko Veselinović su davali donacije da bi oprali novac stečen u kriminalnim aktivnostima, navodi se u saopštenju.

Žarko je, kako se dodaje, bio jedan od vođa u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj organizaciji, učestvujući zajedno sa bratom i ostalima u aktivnostima krijumčarenja, nasilnih zastrašivanja drugih kompanija, u građevinskim i infrastrukturnim projektima, kao i u projektima razvoja telekomunikacija.

Umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Dodaje se i da su Veselinović i njegova grupa optuženi za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, lidera partije Sloboda, demokratija pravda, u januaru 2018. godine na Kosovu.

Veselinović i njegovi saradnici u kriminalnoj grupi, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rošić svi su bili imenovani u optužnici za ubistvo Ivanovića.

U saopštenju se navodi da je Radoičić bio Veselinovićev zamenik i lider te organizovane kriminalne grupe kada se Veselinović na kratko povukao. Radoičić je takođe bio glavni za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj grupi, dodaje se.

Željko Bojić je označen da je materijalno pomagao, sponzorisao ili obezbedio finansijsku ili tehnološku podršku Veselinoviću.

Pored toga, Ministarstvo finansija SAD je označilo devet saradnika koji su radili za ili u ime Veselinovića: Andrija Bojić, Srđan Vulović, Milan Mihajlović, Miljan i Miljojko Radisavljević, Radovan Radić, Siniša Nedeljković i Radule Stević.

Premijer i predsednica Kosova podržali sankcije

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je pozdravio odluku SAD da se uvedu sankcije Zvonku Veselinoviću i “organizovanoj kriminalnoj grupi koja deluje na severu Kosova”.

“Odgovorni za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava, slobodu i dobrobit građana”, napisao je Kurti na svom Facebook nalogu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je a je su kosovske institucije u potpunosti posvećene vladavini zakonai da će sarađivati sa SAD kako bi osigurale da region ne postane utočište za kriminalne grupe.

Vlast u Srbiji negira veze sa Radoičićem i Veselinovićem

Srpska lista, čiji je Milan Radoičić potpredsednik, je uz podršku Beograda na lokalnim izborima na Kosovu 2017. godine osvojila vlast u svim opštinama sa srpskom većinom.

Reagujući na sankcije SAD protiv Radoičića i Veselinovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. decembra da će, ukoliko protiv njih postoje ozbiljne optužbe, državni organi to ispitati.

Vučić je rekao i da Veselinović Srpskoj naprednoj stranci, koju predvodi predsednik Srbije, nije davao novac.

“Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini”, rekao je Vučić medijima.

Inače, Vučić je početkom oktobra negirao da ima bilo kakve veze sa Veselinovićem i Radoičićem, tvrdeći da njihove telefone nema u svom imeniku.

Blinken: Odgovor na spregu korupcije i kriminala prioritet

Američki državni sekretar Antony Blinken saopštio je da su sankcije, koje su uz Srbe sa Kosova, uvedene protiv pojedinaca i entiteta iz nekoliko zemalja Evrope, u skladu sa ciljevima Samita za demokratiju, koji se održava ove nedelje u Vašingtonu.

“U američkoj strategiji za borbu protiv korupcije, objavljenoj 6. decembra, ističe se da je odgovor na spregu korupcije, kriminala i drugih ilegalnih aktivnosti – prioritet za nacionalnu bezbednost”, poručio je Blinken.

U saopštenju američkog državnog sekretara dodaje se da je međunarodni organizovani kriminal destabilizujući, te da su takve grupe često u dosluhu da vlastima da bi se zaštitile od pravnog gonjenja.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno