16.6 C
Mostar

PRIVEDENA AIDA ĆOROVIĆ zbog bacanja jaja na mural Ratka Mladića

Aktivistkinja Aida Ćorović privedena je u Beogradu nakon što je jajima gađala mural sa likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog za genocid u Srebrenici.

Ona je nakon nekoliko sati puštena iz policije.

Takođe, grupa aktivista se okupila u centru Beograda u znak podrške Aidi Ćorović.

Muškarci u civilu, za koje se pretpostavlja da su policajci, priveli su Ćorović i još jednu žensku osobu koja je na isti način pokušala da 9. novembra izrazi protest kod murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića nakon što je prethodno Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) zabranilo skup Inicijative mladih za ljudska prava koji su hteli da prekreče mural.

Veći broj uniformisanih policajaca 9. novembra dežuralo je u delu grada u kom je mural Mladiću. Oni su legitmisali one koji su se zadržavali na tom mestu.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji prethodno je za 9. novembar najavila, pa otkazala uklanjanje murala Mladiću zbog toga što je MUP zabranio njihov skup.

MUP je saopštio da policija ne štiti mural Ratku Mladiću, već javni red i mir i kontroliše zabranu okupljanja.

„U tom cilju vrši se legitimisanje svih lica, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića. Procene Policijske uprave za Grad Beograd i naređenje ministra Aleksandra Vulina pokazali su se ispravnim. Zabranom svih skupova očuvan je javni red i mir“, navodi se u saopštenju MUP-a.

U obrazloženju zabrane MUP-a navodi se da bi moglo doći do, kako se navodi, međusobnog fizičkog sukoba zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu.

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju, neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. Novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma, u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava“, rekao je ministar Vulin, a preneo MUP.

Uoči tog datuma, a posle zabrane MUP-a, Inicijative mladih za ljudska prava saopštila je da neće organizovati uklanjanje murala Ratka Mladića jer je on, kako je navela, postao državna odgovornost.

“Taj mural predstavlja pravo lice državne politike, odnosno da li u Srbiji ima vladavine prava, demokratije, regionalne saradnje, evropskih integracija”, saopštila je Inicijativa mladih.

Nakon zabrane skupa koji je najavila, ta NVO pokrenula je tužbu u Upravnom sudu u Beogradu protiv MUP-a, saopštio je 8. novembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Milosavljević, iz Inicijative mladih.

Mladićev lik oslikan je pre četiri meseca na fasadi zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića, mesec dana nakon što mu je sud u Hagu 8. juna potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu.

Mladić je kao komandant Vojske Republike Srpske osuđen za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

MUP Srbije do objavljivanja vesti nije odgovorio na pitanja RSE u vezi sa privođenjem Aide Ćorović.

Aida Ćorović od početka devedesetih godina u javnosti Srbije poznata je kao mirovna aktivistkinja angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom. Jedna je od osnivačica NVO Urban in, čija direktorka je bila do 2013. godine. Dobitnica je nagrade “Osvajanje slobode” koju dodeljuje Fond Maja Maršićević Tasić.

RSE, Foto: Dragan Kostić/RSE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno