16.6 C
Mostar

SEJDIĆ ODGOVORIO HNS-u: Vaši stavovi su rasistički, vraćate nas u prošlo stoljeće

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić komentirao je izjave čelnika HNS-a, u kojim su mu spočitali da se pridružuje “radikalnim nacionalističkim narativima”, nakon što je kritikovao izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Sejdić se na početku “zahvalio” na savjetu HNS-a “da se otrgne iz nacionalističkih ralja”.”Ako ranije niste primijetili, moj san i htijenje je upravo to da se otrgnem iz nacionalističkih ralja. Nemam ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini zahtijevaju svoja prava, kao što nemam ništa protiv da bilo ko od građana BiH zahtijeva svoje pravo i to sam više puta u javnosti govorio i govorim”, navodi Sejdić.

Dodao je da, za razliku od HNS-a, nikada nije osporio nečije izborno pravo da bira i bude biran i da je diskriminatoran način da pripadnik jednog naroda ne može glasati za pripadnika drugog naroda.

SEJDIĆ PISAO SCHMIDTU: Najmanje sam od vas očekivao ovakve nesmotrene izjave

“Pitam vas za koga bismo onda ja i narod kojem pripadam glasali ako bismo isključivo glasali Hrvati za Hrvata, Bošnjaci za Bošnjaka, Srbi za Srbina, s obzirom na to da vi to zahtijevate. Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strazburu, nego se dodatno ta diskriminacija ojačava do rasističkih stavova”, kategoričan je Sejdić.

Dodao je da je HNS njemu i njegovom narodu nametnuo zabranu da slobodno biraju onoga za kojeg smatraju da će u svom radu štititi prava svih državljana i građana BiH, a ne samo isključivo prava naroda kojem pripada.

“Ovakvim stavovima vi biste mene i narod kojem pripadam vratili u prošlo stoljeće kada je Afroamerikancima u SAD-u bilo zabranjeno da glasaju. Na svu sreću to Evropa i svijet neće nikada dozvoliti, ja vas uvjeravam u to”, zaključuje Sejdić.

Na to je reagirao HNS poručivši Sejdiću da staje na stranu radikalnih nacionalističkih narativa.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno