17.7 C
Mostar

WASHINGTON IMENOVAO specijalnu koordinatorku za Tibet

Sjedinjene Američke Države (SAD) imenovale su u utorak, 21. decembra, podsekretarku Stejt departmenta Uzru Zeju za specijalnu koordinatorku za Tibet, zbog čega je Kina upozorila Vašington da se ne meša u njene unutrašnje poslove.

Američki državni sekretar Entoni (Anthony) Blinken izjavio je da će Zeja, koja je zadužena za demokratiju i ljudska prava, predvoditi američke napore za očuvanje verskog, kulturnog i jezičkog nasleđa Tibeta.

Peking je u više navrata odbijao saradnju sa američkim koordinatorom za Tibet i osuđuje ovaj postupak kao političku manipulaciju, piše agencija Rojters.

“Imenovanjem posebnog koordinatora za pitanje Tibeta, Amerika se meša u unutrašnja pitanja Kine. Peking snažno odbacuje taj postupak i nikad neće prihvatiti tu funkciju. Tražimo od SAD da preduzmu konkretne postupke kako bi ispunili svoju obavezu priznanja Tibeta kao dela Kine i da ne podržavaju nezavisnost te teritorije”, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

KINA UVELA SANKCIJE za četvoro zvaničnika SAD

Naglasio je da SAD treba da prestanu da koristi pitanja povezana sa Tibetom kako bi se mešale u unutrašnja pitanja Kine.

Kina je poslednjih godina pojačala kontrolu nad budističkim manastirima i proširila obrazovanje na kineskom, a ne na tibetanskom jeziku.

Kritičari takve politike rutinski su pritvoreni i mogu dobiti dugotrajne zatvorske kazne, posebno ako su osuđeni zbog povezanosti sa 86-godišnjim Dalaj Lamom, koji živi u egzilu u Indiji otkako je pobegao iz Tibeta tokom ustanka protiv kineske vladavine 1959. godine.

Kina ne priznaje tibetansku vladu u egzilu sa sedištem na Dharmsali i optužuje Dalaj Lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno