15.9 C
Mostar

LAVROV: Podržavamo temeljni princip Daytona kao država garant

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istaknuo je danas, 21. decembra da ova zemlja podržava “temeljni princip Daytonskog mirovnog sporazuma kao država koja je njegov garant”.

Lavrov je, na početku sastanka sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković u Sočiju, kazao kako se za pet dana obilježava 25. godišnjica uspostavljanja bilateralnih odnosa između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.

“Za ovaj ne toliko dugi historijski period prošli smo naporan put od međusobnog priznanja do razgranate saradnje. Puno je urađeno u različitim oblastima, kao što su trgovina, investicije i humanitarna sfera”, kazao je Lavrov na sastanku. Dodao je kako Rusija i BiH nemaju, prema njegovom mišljenju, nikakvih otvorenih i neriješenih pitanja.

“Naši predstavnici dobro sarađuju i u okviru međunarodnih organizacija i trebamo to da istaknemo. Mi smo zainteresirani za nastavak ovakvih odnosa s BiH. Podržavamo temeljni princip Daytonskog mirovnog sporazuma kao država koja je njegov garant”, ponovio je Lavrov.

Radi se o uzvratnoj posjeti Turković na poziv ministra Lavrova, a povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Na sastanku će se, kako je saopćeno, razgovarati o sveukupnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, trenutnoj situaciji u BiH, ali i regionalnim pitanjima. Nakon sastanka ministara, održat će se i sastanak delegacija dva ministarstva vanjskih poslova.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov posjetio je Bosnu i Hercegovinu 15. decembra 2020. godine.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su da prisustvuju sastanku s njim, zbog, kako su na posebnoj konferenciji za medije objavili, “nipodaštavanja i negiranja BiH”.

Nedostatak zastave Bosne i Hercegovine na sastanku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te podrška Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, opredijelili su članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da odbiju sastanak sa Lavrovom, objasnili su.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov susreo se dan ranije u Istočnom Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Lavrov je održao i sastanak s liderom Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ) Draganom Čovićem na kojem je, kako je saopšteno, razgovarano o političkoj situaciji u BiH i hitnosti promjene Izbornog zakona BiH.

Tokom te posjete se susreo i sa Turković, a nakon sastanka je potpisan Plan konsultacija između BiH i Rusije za period 2020/2021. godinu.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) formalno su imenovali Christiana Schmidta za visokog predstavnika 27. maja. Rusija nije saglasna s imenovanjem Schmidta. Ruski stav je da u BiH ne postoji visoki predstavnik jer, prema njima, nije ispoštovana procedura imenovanja Schmidta .

Ovlasti visokog predstavnika su na meti kritika predstavnika Srba u BiH, koji su usko povezani s Rusijom, jer ne postoji mogućnost žalbe na njegove odluke, koje na snagu stupaju čim ih donese. Ured visokog predstavnika otpuštao je službenike, uključujući sudije, državne službenike i članove parlamenta u svojim ranijim godinama postojanja.

Rusija se, uz Kinu, zalaže za oduzimanje ovlasti međunarodnom visokom predstavniku (OHR) u Bosni i Hercegovini odmah, te da se ova pozicija u potpunosti ukine u roku od dvije godine. To su ove dvije zemlje zatražile i u rezoluciji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Predstavnici iz RS od jula bojkotuju i rad institucija BiH, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

RSE, foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno