17.7 C
Mostar

ANNALENA BEARBOCK: Rusija će platiti cijenu ako krene na Ukrajinu

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u ponedjeljak kako se nada da se rastuće napetosti s Rusijom oko Ukrajine mogu riješiti diplomatskim putem, ali je upozorila da će Moskva snositi posljedice ako napadne tu zemlju.

“Svaki dalji agresivni akt imaće visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički”, rekla je Baerbock, koja je u posjetu Kijevu odakle putuje u Moskvu.

“Diplomatija je jedini način”, istakla je ministrica na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom 17. januara.

Razgovori Moskve i zapadnih država o ruskom raspoređivanju desetina hiljada vojnika duž ukrajinske granice završili su prošle sedmice bez napretka. Kibernetički napad na Ukrajinu dodatno je pojačao napetosti.

Kuleba je rekao da su Ukrajina i Njemačka ujedinjene u nastojanju oživljavanja četverostranih mirovnih pregovora o okončanju rata na istoku Ukrajine u tzv. normandijskom formatu, koji uključuje Njemačku, Francusku, Ukrajinu i Rusiju.

Isključena iz većine razgovora prošle sedmice, Ukrajina je tražila i dobila garancije saveznika da se bez njenog učešća i pristanka neće donositi nikakve odluke o njenoj budućnosti.

“Za nas je sada važno da ni Berlin ni Pariz ne donose nikakve odluke o Ukrajini bez Ukrajine i da ne igraju nikakvu igru iza naših leđa u odnosima s Rusijom. To je sada ključno”, rekao je Kuleba na brifingu.

“Za ovo želim zahvaliti Annaleni što je zauzela tako principijelan stav”, dodao je.

Njemačka je podržala Ukrajinu slanjem pomoći i diplomatskom podrškom u njenom sukobu s Moskvom otkako je Rusija zauzela poluotok Krim i podržala separatiste u regiji Donbasa 2014.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno