26.6 C
Mostar
Array

SUD BIH OSLOBODIO SENU HAMZABEGOVIĆ krivice za financiranje terorizma

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Senu Hamzabegović krivice za financiranje terorizma.

U obrazloženju presude, u ponedjeljak 17. januara, Sud BiH je naveo da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je Hamzabegović imala saznanja ili namjeru da novcem koji je slala mužu u Siriju financira militante terorističkih grupa.

Navedeno je da je optužena priznala kako je putem banaka i transfera slala novac u Siriju mužu Muradifu Hamzabegoviću, ali ne i da je lično nosila novac, za šta je teretila optužnica. U nekoliko transfera optužena je poslala iznos od 116.670 eura.

Sud je naveo i da nije dokazano kako je optužena prikupljala novac u BiH, kako je bilo navedeno u optužnici. Novac je bio vlasništvo njenog muža, kojim je ona raspolagala.

U obrazloženju presude navedeno je da je dokazano da je muž optužene bio u redovima terorističkih organizacija, kao i da je novcem financirao militante, ali ne i krivica i namjera optužene da u tome sudjeluje.

Sud je naveo i da optužena tokom suđenja nije pokazivala da podržava militante terorističkih grupa, niti je iskazala bilo kakav radikalan stav.

Jedini takav slučaj

Sud je naglasio i da je ovo jedini slučaj procesuiranja supruge bilo kojeg državljanina BiH koji je otišao u Siriju. Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

Tokom suđenja, odbrana je navodila da je optužena morala nositi i slati novac suprugu.

Hamzabegović je optužnica teretila da je od 2013. do 2018. nekoliko puta slala i nosila novac u Siriju suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je otišao u Siriju, iako je znala u koje svrhe će biti korišten, odnosno da će njime biti kupovano oružje ili da će se koristiti za plaćanje militanata u redovima militantnih organizacija.

Optužena je ranije bila osuđena zbog ilegalnih prelazaka granice.

Hamzabegović je ukinut pritvor 23. novembra, a prvostepenom presudom je naređeno da joj se vrate oduzete putne isprave BiH i Švicarske, čija je također državljanka, te predmeti koji su tokom istrage oduzeti.

Optužnica protiv Sene Hamzabegović podignuta je 7. septembra 2021. godine.

Suprug i daje u Siriji

Inače, njen suprug Muradif Hamzabegović iz BiH je 2013. godine osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi. Osuđen je u odsustvu, jer je otišao u Siriju. Sud BiH ga je osudio na šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, Muradif Hamzabegović je i dalje u Siriji, dijelu zemlje koji kontroliraju džihadističke grupe i pobunjenici, gdje živi kao civil i bavi se trgovinom.

Sena Hamzabegović uhapšena je 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

U BiH je pred Sudom BiH zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa, za odlazak na strana ratišta, pokušaj odlaska na strana ratišta, boravak na stranom ratištu, financiranje terorističkih aktivnosti, obuku i bilo kakve aktivnosti u sklopu terorističkih organizacija dosad osuđeno 46 osoba.

Trenutno 13 osoba izdržava kaznu zatvora za krivično djelo terorizma, a dvije osobe za krivično protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno