15.5 C
Mostar

KAKO JE BISTRI SELJAČIĆ IZ BUSOVAČE prevalio put od pobjednika kviza na TV Sarajevo do na 25 godina osuđenog ratnog zločinca?!

Ratni zločinac Dario Kordić (61) koji je u Haagu zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima u srednjoj Bosni osuđen na 25 godina zatvora, nakon odsluženja zatvorske kazne živi u Zagrebu i, prema riječima njegovih prijatelja, vrlo rijetko posjećuje rodnu Busovaču. Aktivno sudjeluje u javnom životu, na tribinama, crkveno-desničarskim manifestacijama i medijima…

Dario Kordić je u Sarajevu 1980. godine upisao studij novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Iste godine je stekao široku popularnost, ne kao novinar, nego sudionik i pobjednik tada popularnog kviza “Poziv na putovanje” koji se emitirao na Televiziji Sarajevo, a kojeg je vodila legendarna televizijska voditeljica Mirjana Jančić.

O uspjehu mladića iz Busovače koji je svog najozbiljnijeg konkurenta nadmašio za 16 bodova, pisali su tadašnji mediji.

Magazin “Ven” je objavio razgovor sa 20-godišnjim Kordićem koji je bio oduševljen i zbunjen nakon trijumfa u kvizu.

“Ni meni baš nije bilo jasno kada je Mirjana Jančić, voditeljica kviza, na kraju emisije saopštila ko je koliko osvojio poena”, kazao je uzbuđeni student iz Busovače.

Kordić je kazao da je na pitanja odgovarao “onako instinktivno, ne razmišljajući mnogo”, iskazujući uvjerenje da je “sve to bilo i igra sreće, a ne znanja”. Otkrio je kao je na pitanja odlučio da odgovara “tek što dobro razmislim, ipak sam pritiskao taster rizikujući da ne znam odgovor”.

Dario Kordić je novinarima kazao da mu je žao što se na kviz nije prijavio njegov fakultetski kolega po imenu Zlatan koji je prednjačio u znanju na kvizovima koje su organizirali studenti. On je, kaže, govorio Zlatanu koji je imao tremu od javnih nastupa: “Ti bi, Zlatane, velike pare zaradio u nekom kvizu.” (Vrlo je moguće da je “stidljivi”, a sveznajući kolega Zlatan, u stvari, Zlatan Fazlić-Fazla, poznati tekstopisac i muzičar koji je također početkom 80-ih studirao novinarstvo).

Nakon završetka studija u Sarajevu Dario Kordić se vratio u Busovaču gdje je godinama bio zaposlen kao novinar u preduzeću “Vatrostalna”. Navodno je završio postdiplomske studije na fakultetu u Beogradu.

U Hrvatsku demokratsku zajednicu se učlanio nekoliko mjeseci nakon njenog osnivanja, a uskoro je postao generalni tajnik HDZ-a u Busovači. Već godinu dana kasnije, u junu 1991. godine, nakon čuvenog sastanka čelnika HDZ-a BiH kod predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana na kojem je dogovoreno formiranje “Herceg Bosne”, a kojem je nazočio i Kordić, on postaje ključni čovjek Zagreba i Gruda u srednjoj Bosni.

Bio je na čelu Hrvatskog vijeća obrane što je bilo i vojna i politička funkcija. Nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u martu 1994. godine i smjene Mate Bobana sa mjesta predsjednika HDZ-a BiH, Kordić nakratko preuzima tu funkciju, ali vrlo brzo i on biva uklonjen.

Optužnicu protiv njega podigao je 1995. godine glavni tužitelj Tužiteljstva u Haagu Richard Goldstone, a dvije godine kasnije, u jesen 1997. godine sa desetak drugih svojih ratnih drugova iz tzv. “Viteške grupe” izručen je u Haag…

S.B, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno