17.7 C
Mostar

BORIS POSTNIKOV: S kraljevskih dvora

Kako je Aleksandar Vučić čestitao mami rođendan? Je li njegova rođendanska torta bila ljepša od torte Dragana Čovića? Koliko je koštala haljina koju je Sebija Izetbegović nosila na vjenčanju kćeri Jasmine? Zašto je Mate Rimac hrvatski princ Harry? Odgovore na ova i brojna druga pitanja donosimo u pregledu vijesti s eksjugoslavenskih kraljevskih dvora.

Piše Boris Postnikov │portalnovosti.com

Rođendani i vjenčanja

Ovog ljeta navršilo se ravno 30 godina od sloma nesretne Jugoslavije, a to je sasvim lijepa prilika da izmjerimo prolazno vrijeme postjugoslavenskih država. Postoji samo jedna nevolja: na trenutke se čini da vrijeme ide unatrag. Prateći regionalne medije, netko neupućen mogao bi zaključiti da smo na putu iz socijalizam u kapitalizam nekim čudom zalutali u feudalizam: novinskim rubrikama promiču novopečeni plemići, zemljama vladaju dinastije, narod slavi princeze i prinčeve. Vrijeme, drugim riječima, nije toliko prolazno koliko je porazno. A kako ne bismo izgubili korak s vremenom, ovog tjedna donosimo pregled najraskošnijih vjenčanja i rođendana: slijedi izbor iz vijesti s eksjugoslavenskih kraljevskih dvora.

 

Kum Erdoğan

U velikoj konkurenciji malih balkanskih feudalnih spektakala, bez premca najspektakularnije bilo je sarajevsko vjenčanje menadžerice Jasmine Izetbegović s poduzetnikom Ćamilom Humačkićem. Ne zato što je mladenka uspješna marketinška stručnjakinja, naravno, nego zato što je unuka Alije Izetbegovića. A pošto službena bošnjačka politika, svedena na politiku SDA, funkcionira po principu nasljednog prava, koje je nakon Alije pripalo njegovom sinu Bakiru, logično je onda i da udaja Bakirove kćeri mora biti kraljevska. Snajperisti na krovovima zgrada, blokirane ulice, čipirane ulaznice za ugledne uzvanice: na “svadbu od milijun konvertibilnih maraka” raja nije pozvana, njoj preostaje da razdragano pozdravlja dolazak najveće zvijezde ceremonijala, Jasmininog kuma Recepa Tayyipa Erdoğana. Koji je, onako usput, svratio i na sjednicu Predsjedništva BiH, a tamo se samo zbog njega pojavio srpski predstavnik Milorad Dodik, iako inače bojkotira rad državnih institucija, revoltiran nedavnom zakonskom zabranom negiranja srebreničkog genocida. Ali političke čarke, bojkot institucija, genocidna prošlost: sve to pada u drugi plan kada na pir navrati kum Erdoğan. Jer ako u rasklimanoj BiH baš i ne funkcionira pravna država, to nije razlog da se – pored nasljednog prava – ne poštuje pravo jačega.

Slika Erdoğana koji na šerijatskom vjenčanju pred samim reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem milozvučno uči Kur'an postala je zatim centralna medijska atrakcija svadbe, skupa s haljinom ponosne Jasminine majke Sebije vrijednom – javljaju povjerljivi izvori – barem 15 hiljada kuna. Valjda je zato pažnji većine medija promakao drugi uvaženi gost Gazi Husrev-begove džamije, protokolarno posjednut odmah uz Bakira, Recepa i ostale. Ime Muhameda Šabanovića hrvatskim čitaocima ionako vjerojatno ne znači mnogo, ali u BiH je postao prilično poznat prije tri godine, za vrijeme jedne ranije Erdoğanove posjete. Dok je televizija snimala izjavu nekog turskog demonstranta protiv Erdoğanove politike, u kadar je, u svojstvu slučajnog prolaznika, banuo bijesni Šabanović pa se dobro izvikao na zbunjenog Turčina, unoseći mu se u lice i urlajući: “Hu iz ju!?” Sasvim dovoljno za status selebritija: dojučer nepoznati Muhamed “Hu iz ju” Šabanović brzo postaje zvijezda YouTubea, broji šerove i klikove, pa na krilima viralne slave stiže, evo, sve do vjenčanja godine. Što je valjda u skladu s pravilima žanra: ako je vjenčanje kraljevsko, mora se naći mjesta i za poneku dvorsku ludu.

 

Njegovo V

“Predsednik raznežio sve na Instagramu”, prenosi beogradski tabloid Informer dirljivu vijest da je Aleksandar Vučić na društvenim mrežama zaželio sretan rođendan svojoj mami Angelini. “Uz čestitke, hoću da joj se izvinim što nikada nisam imao dovoljno vremena za nju”, otvara prvi čovjek Srbije srce pred cijelom nacijom, “i da zamolim sve ljude da u odnosu prema roditeljima ne prave greške koje sam ja pravio i zbog kojih se danas kajem…” To je Vučić kojeg znamo i volimo! Vladar koji ne samo što ne skriva svoje mane, nego njima maše na sve strane: mamin ponos koji vam mamu gura pod nos. Samo tako, naime, možete shvatiti zašto siroti Aleksandar nije imao vremena za voljenu Angelinu. Na njegovim je plećima teret države, sudbina naroda i dobrobit svakog pojedinog podanika, a on tu žrtvu spremno preuzima: eno ga na Instagramu kako svakodnevno gradi ceste i željezničke pruge, otvara škole, obilazi kompanije… Kada zatreba, šera čak i porodični intimu, neka se širi od Instagrama pa do Informera, ne bi li svi ponešto naučili iz njegova primjera. Truli populizam, reći će zlobnici. Samo malo, odgovaramo: niste još ništa vidjeli.

Jer kada smo se već zatekli na Vučićevom Instagram profilu, proskrolajmo koji mjesec unatrag, tamo do početka marta, kada je svoj rođendan slavio sam predsjednik. Sada se možda sjećate te scene, prenijeli su je svi vodeći mediji: Vučić okružen dječicom u šarenim narodnim nošnjama, dopremljenom s Kosova i Metohije kako bi vidjela najdražeg slavljenika. Najmanja istupa pa drhtavim glasom recitira: “Danas nam je poseban dan, jer nam se ostvario veliki san, da vam, voljeni naš predsedniče, poželimo sretan rođendan…” Slijedi pjesmica o “deci neba” i “Oca nebeskog”, reže se torta s Vučićevim likom, kamere zuje: veliki vođa je zadovoljan. Mediji su požurili da ovaj maleni slet pravoslavnih pionira usporede s nezaboravnim rođendanskim masovkama druga Tita, iako sam Vučić sebe vidi drugačije. Prošloga se tjedna tako pred kamerama, posve ozbiljan, uspoređivao s kraljem Milanom Obrenovićem, dok ministar saobraćaja Tomislav Momirović o svome šefu kaže: “Ja njega vidim kao političara formata kralja Aleksandra ili kneza Miloša.” Kakav Tito, šta vam je. Njegovo Vučićanstvo bira ozbiljnije, aristokratske uzore.

 

Plemić Čović

Torta se rezala i na nedavnoj proslavi rođendana Dragana Čovića, a baš je ta torta – pored živog hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, pored sveprisutnog Milorada Dodika koji eto kruži od partyja do partyja, pored raspjevanog Halida Bešlića i ostalih uvaženih gostiju – neočekivano postala glavna zvijezda tuluma. Već ste vidjeli to remek-jelo: Čović je, u do sada najbizarnijoj demonstraciji poremećenih plemićkih pretenzija balkanskih vlastodržaca, dao da mu se na kolaču nacrta izmišljeni porodični grb, a naručena heraldička psihodelija uključuje zmije i lavove, štitove i mačeve, orlove i srednjovjekovne viteške kacige. Jer, zašto ne? Dragan Čović ulazi u 17. godinu vladanja HDZ-om BiH što znači da stranku sada već s punim pravom smatra nekom vrstom feuda, lišen većih obaveza spram hrvatskog naroda čije interese navodno predstavlja. U Bosni i Hercegovini za to vrijeme prosječna plaća jedva prebacuje tri i po hiljade kuna, nezaposleno je oko 60 posto mladih, a građani se uglavnom dijele na one koji su otišli preko granice i one koji im na tome zavide. Ali takva je ionako sudbina sirotinje: tko nema kruha, neka gleda kolače.

 

Princ Rimac

“Da vjenčanje nije bilo u Livnu”, prenio je dojmove s hrvatske svadbe godine Jutarnji list, “oduševljena javnost, koja u 33-godišnjem Rimcu vidi budućnost Hrvatske, skupila bi se na cesti kao što se, primjerice, u Londonu okupila za vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle. Jer za naš pojam – Mate je hrvatski princ, a njegova Katarina u haljini po koju je išla u Milano, naša je verzija princeze iz moderne bajke…”

Možda nije sasvim primjereno da mladog poduzetnika guramo u društvo velikih balkanskih vladarskih dinastija, Instagram-apsolutista i marcipanskih plemića, ali opet, tko smo mi da proturječimo uglednom tabloidu? Mate Rimac već je, uostalom, proglašavan Elonom Muskom i uspoređivan s Nikolom Teslom, njemu u goste dolaze državni premijeri i predsjednica Evropske komisije, o njemu od ove godine uče djeca u školskim klupama: zašto onda ne bi, barem za potrebe tabloidne fantazije, nakratko postao i princ? Osim toga, nije baš da bježi od vladajuće politike: zahvaljujući njoj, nedavno je dobio milijardu i po kuna javnih sredstava iz evropskih fondova namijenjenih spašavanju hrvatske ekonomije od posljedica pandemije, a koliko je ta odluka problematična u ovoj smo rubrici – kada već ne žele drugi mediji – detaljno pisali. U drugim medijima zato je prva tema vjenčanje iz bajke, žuta Nevera kojom mladoženja dolazi po mladu, tema su trubači i vol na ražnju: o livanjskom piru izvještavali su baš svi, od Glorije do Hrvatske radiotelevizije. Sada je bar malo jasnije zašto: prinčevi su tu da ih slavimo, a ne da ih se propituje.

Foto: raport.ba

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno