23.8 C
Mostar

LAŽNE DILEME?: SAD podržavaju asocijaciju “Otvoreni Balkan”. Zvanično Sarajevo je protiv!

Aleksandar Vulin, aktuelni ministar policije Srbije u više je navrata isticao da je “Mini Schengen”, odnosno “Otvoreni Balkan” “lozinka za ujedinjene svih Srba”.

„Sjedinjene Američke Države svesrdno podržavaju regionalna nastojanja da se u oblasti ekonomije teži kooridnaciji i integraciji u skladu sa EU pravilima i standardima”, rečeno je za politicki.ba u ambasadi ove zemlje.

Zamoljeni za stav povodom inicijative “Otvoreni Balkan”, koju su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade rečeno nam je da “uspostavljanje snažnijih ekonomskih i političkih veza u regionu dodatni podsticaj postojećim nastojanjima da se završe reforme koje su neophodne za članstvo u EU”.

“Regionalne integracije i ekonomske reforme su neophodne ukoliko Bosna i Hercegovina želi privući investicije i osigurati održivi rast ekonomije.

BiH bi trebala iskoristiti regionalne integracijske incijative da ostvari napredak u postizanju slobode kretanja ljudi, roba i usluga.

INICIJATIVA VUĆIĆA, RAME I ZAEVA: ‘Mini-Šengen’ promijenio ime u ‘Open Balkan’

Ohrabrujemo svih šest zemalja zapadnog Balkana da iskoriste nedavni zamajac za daljnji napredak i prihvate se teškog posla da bi realizirale zajedničko opredjeljenje ka formiranju Zajedničkog regionalnog tržišta.

Zapadni Balkan ima  ogroman neiskorišteni  potencijal, koji se iskazuje u viziji i naporima njegovih naroda da to bude uspješan i prosperitetan region koji je u potpunosti integriran u EU”, rečeno je iz Ambasade SAD za politicki.ba.

Zanimljivo je i da su se iz Ambasade SAD u Prištini oglasili sličnom porukom

Albanija, Srbija i Severna Makedonija učestvuju u inicijativi “Otvoreni Balkan”, od ranije poznatoj kao “Mini Šengen”, a na poslednjem sastanku predsednika i premijera tri zemlje u Skoplju dogovoreno je otvaranje granice i prolazak bez zadržavanja od januara 2023 godine.

Vlasti u Podgorici, Sarajevu i Prištini odbijaju učešće u „Otvorenom Balkanu“, tvrdeći da ne žele bilo koju alternativu priključivanju Evropskoj uniji.

Ambasada SAD u Prištini, u odgovoru na novinarsko pitanje, saopćila je da je snažnija ekonomska i politička integracija “od suštinskog značaja za trajni mir i prosperitet, a takođe će ojačati postojeće napore Kosova da ispuni reforme potrebne za budući pristup EU”.

“Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju integriranog regiona i održive ekonomije koja će biti od koristi za sve građane Kosova”, saopćeno je.

Zbog pristupanja Albanije ovoj asocijaciji, ispred ambasade te države u Prištini prije nekoliko dana održane su demonstracije.

OPEN BALKAN: Kurti ponovo kritikovao inicijativu

Zlatko Lagumdžija, nekadašnji predsjednik SDP BiH, u intervju za portal Raport.ba založio se za pristupanje BiH ovoj asocijaciji.

“Ovdje ne postoji osmišljena državna politika. Ne postoji nešto što se zove osmišljen dijalog u institucijama i društvu u cjelini. Umjesto toga par naših lidera sjednu sa svojim spin doktorima za populizam, pa „Otvoreni Balkan“ porede sa srpskim svetom, da bi nam potom podmetali lažne dileme i divlje teme kako se na ovaj način odustaje od EU i slične koještarije.

To jasno pokazuje da nema državničke politike, da nema ekspertnog i institucionalnog dijaloga u javnosti koji se u svakoj normalnoj državi odvija i o manje bitnim temema”, rekao je Lagumdžija za Raport.ba.

“Da budem jasan, koncept srpskog sveta i zaustavljanje NATO integracija je svakako ozbiljan problem, ali to se ne rješava zaustavljanjem svakog ekonomskog integracionog procesa i saradnje. Naprotiv. Ne znam kome je u Sarajevu u interesu to da recimo krastavci iz Podrinja ne idu bez zadrške na pijacu u Beograd. Kome je u interesu da kamion iz BiH čeka na granici sa Srbijom ili Makedonijom pa da i kamion i roba u njemu postane nekonkurentna”, dodao je.

Iz Stranke demokratske akcije odbacili su ovu ideju.

Izjave ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Staše Košarca da se Bosna i Hercegovina treba pridružiti inicijativi “Otvoreni Balkan”/“Mini Schengen”, koju su potpisale tri države Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, ne predstavlja zvanični stav Bosne i Hercegovine, izjavio je Šemsudin Dedić, zastupnik u Predsravničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA.

Bosna i Hercegovina je na samitu u Sofiji potpisala Sporazum o zajedničkom tržištu u kojem učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana. Ovaj Sporazum o zajedničkom je pod pokroviteljstvom Evropske unije i iniciran je u okviru Berlinskog procesa, kao regionalne platforme koja se realizira u saradnji sa njemačkom vladom.

Treća važna značajka je što ovaj sporazum obuhvata mnogo veći stepen saradnje nego “Otvoreni Balkan”.

Uzimajući sve navedeno u obzir, postavlja se pitanje – zašto bismo išli u sporazum sa samo tri države, kada smo već potpisali sa svih šest?

I zašto bismo išli u nešto što nije pod supervizijom EU?

Bojim se da za razliku od sporazuma potpisanog u Sofiji, tzv. Mini Schengen uopće nije ekonomska već politička priča a Bosni i Hercegovini u ovom kontekstu treba ekonomska saradnja, a ne politička priča pod supervizijom Srbije.

Umjesto što se bavi pričanjem praznih priča, odnosno zagovaranjem inicijative za koju nema podrške ni u BiH ni u regionu, ministru Košarcu je bolje da počne dolaziti na posao i počne provoditi svoje obaveze kada je u pitanju realizacija Sporazuma o zajedničkom tržištu iz Sofije”, rekao je Dedić.

Aleksandar Vulin, aktuelni ministar policije Srbije u više je navrata isticao da je “Mini Schengen”, odnosno “Otvoreni Balkan” “lozinka za ujedinjene svih Srba”.

Jim O'Brien, nekadašnji visoki funkcioner State Departmenta i blizak saradnik Medalein Albright je tokom nedavnog istupa na konferenciji Centra za strateške i međunarodne studije američkog Univerziteta John Hopkins, podržao ideju “Otvorenog Balkana”.

Nedavno su i kongresmeni Sean Patrick Maloney i Eric Swalwell, obojica članovi Demokratske stranke SAD, tokom susreta s Aleksandrom Vučićem podržali ideju “Otvorenog Balkan”.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno