14.9 C
Mostar

NASTAVAK OFANZIVE: Talibani zauzeli Kunduz

Ofanziva talibana u Afganistanu nastavila se i ovaj vikend, a prema posljednim informacijama pod kontrolu talibana pao je i grad Kunduz koji predstavlja administrativni centar istoimene regije.

Zauzimanjem Kunduza koji se nalazi na sjeveru Afganistana, talibani su saopćili kako je to treći glavni grad regija koji su preuzeli u posljednja tri dana. Prethodno, u posljednja dva dana talibani su zauzeli regije Nimroz i Jowzjan.

Kako prenose mediji, talibani su u jutarnjim satima ušli u glavni grad Kunduz te su zauzeli sjedište policije, administrativnu zgradu i zatvor u ovom gradu.

TALIBANI ZAUZELI ZARANDŽ: Vlada izgubila prvu provincijsku prijestolnicu

Prema informacijama novinara koji se nalaze u Afganistanu, u ovom trenutku pod kontrolom talibana ne nalazi se samo aerodrom dok su svi ostali ključni objekti već pod kontrolom talibanskih formacija.

“Novinar u centru Kunduza rekao nam je da su talibani zauzeli zgradu policije i da se talibanska zastava vijori na centralnom kružnom toku. Vlada negira da je Kunduz pao, ali po svemu sudeći jeste”, rekla je novinarka Al Jazeere Crharlotte Bellis.

Iako su talibani prethodno zauzeli dvije regije, zauzimanje Kunduza predstavlja zapravo i najznačajniji “plijen” na sjeveru zemlje, a ono što je interesantno jeste da je ovaj grad i ranije bio pod kontrolom talibana i to u periodu između 2015. i 2016. godine.

U subotu se oglasila i Ambasada SAD-a te je izdala saopćenje u kojem osuđuje prodor talibana u centre na jugu i sjeveru zemlje.

“Osuđujemo novu nasilnu ofanzivu talibana na afganistanske gradove. To uključuje i nezakonito zauzimanje Zaranja, napad na Sheberghan, kao i nastavak aktivnosti kojima žele preuzeti Lashkar Gah i glavne gradove drugih regija u državi”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno