5.9 C
Mostar

TALIBANI ZAUZELI ZARANDŽ: Vlada izgubila prvu provincijsku prijestolnicu

Avganistanski zvaničnici saopštili su da su talibani zauzeli prvu provincijsku prestonicu od početka velike ofanzive koja se poklopila sa konačnim povlačenjem stranih trupa iz ratom razorene zemlje.

Grad Zarandž, glavni grad udaljene jugozapadne provincije Nimroz, zauzeli su talibanski militanti 6. avgusta, rekli su za Radio Slobodna Evropa lokalni zvaničnici i član pokrajinskog veća.

Nekoliko lokalnih zvaničnika, koji su tražili da ostanu anonimni, rekli su da je grad sa oko 31.000 ljudi pao bez borbe.

Drugi lokalni administratori rekli su da borbe između vladinih snaga i talibanskih militanata još uvek traju u delovima grada.

Zarandž, komercijalno i trgovačko središte, nalazi se u blizini granice sa Iranom i Pakistanom.

Poznat je i kao veliki centar trgovine drogom i krijumčarenja ljudi.

Lokalni zvaničnici opisali su paniku među prestravljenim stanovnicima zbog koje su mnoge porodice pokušale da pređu granicu sa Iranom.

Do zauzimanja Zarandža dolazi nakon što su talibani tvrdili da su u Kabulu ubili Dava Khan Menapala (Dawe Khan Menapal), čelnika Vladinog Centra za medije i informacije (GMIC).

Menapalovo ubistvo je najnoviji incident koji je ukazao da su talibani usredsređeni na vladine ciljeve, jer nastavljaju ofanzivu u većim gradovima, uključujući Herat, takođe u zapadnom Avganistanu, i Kandahar i Laškar Gah na jugu.

GENERAL VLADE U KABULU: Napredovanje talibana u Afganistanu je ‘razorna posljedica po globalnu sigurnost’

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) je 6. avgusta raspravljao o bezbednosnoj situaciji u Avganistanu na zahtev avganistanske vlade, Norveške i Estonije.

Specijalna izaslanica UN za Avganistan, Debora Lajons (Deborah Lions) dovela je u pitanje posvećenost talibana političkom rešenju, rekavši Savetu bezbednosti UN da je rat ušao u “smrtonosniju i razorniju fazu” sa više od 1.000 civila ubijenih u proteklih mesec dana tokom ofanzive talibana.

“Stranka koja je iskreno posvećena nagodbi putem pregovora ne bi rizikovala tolike civilne žrtve, jer bi shvatila da će proces pomirenja biti izazovniji, što se više krvi prolije”, rekla je Lajons.

Avganistanski ambasador pri UN Gulam Isakzaj (Ghulam Isaczai) pozvao je Savet bezbednosti da deluje kako bi “sprečio katastrofalnu situaciju”.

Lokalni starešina u Nimrozu, Hadži Abdul Satar Nurzaj (Haji Abdul Satar Noorzai), rekao je da su vladini zvaničnici, uključujući guvernera, pobegli dok su talibani napredovali prema Zarandžu.

Zvaničnik pokrajinske uprave Nimroz, koji nije želeo da bude identifikovan, rekao je da su stanovnici panično bežali, a neki su prelazili granicu sa Iranom.

Dodao je da su talibanski borci objavili fotografije na kojima zauzimaju obližnji okrug Kang, a zatim prilaze samom Zarandžu.

“Stanovnici grada proveli su noć u strahu i panici, a jutros je 40 posto stanovnika Zarandža prešlo granicu prema Iranu preko Pul-e Abrishama, [mosta izgrađenog od Irana] koji se graniči s Islamskom Republikom Iran”, rekao je zvaničnik.

On je kazao i da je Iran postavio izbeglički kamp na granici “i primio svakog ko je ušao u zemlju, bio vojnik ili civil”.

On je procenio da je u Zarandžu ostalo samo oko 60 pripadnika bezbednosnih snaga.

“Ostatak grada je pod kontrolom talibana”, rekao je zvaničnik.

U kasnijim izveštajima se navodi da je Iran zatvorio granicu sa Avganistanom u provinciji Sistan-Balučistan zbog situacije preko granice u Zarandžu.

Borbe u Avganistanu intenzivirale su se od 1. maja, kada su Sjedinjene Države i druge zemlje zvanično počele povlačenje svojih snaga. Očekuje se da ovog meseca povlačenje bude završeno u potpunosti.

Talibanski militanti sada kontrolišu velike delove ruralnih područja i sukobljavaju se s avganistanskim snagama u i oko nekoliko velikih gradova.

Portparol talibana Zabjulah Mudžahid (Zabiullah Mujahid) preuzeo je odgovornost za Menapalovo ubistvo u tekstualnoj poruci za Radio Azadi, rekavši da se radi o “ciljanom napadu”.

“Nažalost, divljački teroristi ponovo su počinili kukavički čin i ubili patriotskog Avganistanca”, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Mirvais Stanikzai.

Menapal (40) bio je dopisnik Radija Azadi nekoliko godina do 2010. Kasnije iste godine imenovan je za direktora za informacije i kulturu u provinciji Kandahar.

Godine 2015. postao je zamenik portparola predsednika Ašrafa Ganija (Ashraf Ghani). U aprilu je imenovan za šefa vladine kancelarije za medije.

Predsedavajuća Avganistanskog saveta za ljudska prava, Šaharzad Akbar (Shaharzad), izrazila je nevericu zbog Menapalove smrti i dodala: „Ubijanje civila je ratni zločin“.

“Ova ubistva predstavljaju uvredu za avganistanska ljudska prava i slobodu govora”, napisao je američki ambasador u Avganistanu Ros Vilson (Ross Wilson) na Tviteru.

Napadi militanata u glavnom gradu Avganistana početkom ove nedelje bili su usmereni na rezidenciju vršioca dužnosti ministra odbrane Avganistana, kao i na zgradu u kojoj je smeštena avganistanska obaveštajna služba.

Naoružani napadači takođe su 3. avgusta ubili guvernera okruga u provinciji Maidan Vardak.

Komandanti talibana kasnije su obećali da će targetirati vladine zvaničnike u znak odmazde za avganistanske i američke vazdušne napade na militante.
avgusta, šefovi država centralne Azije na sastanku u turkmenskom gradu Avaza upozorili su na pogoršanje bezbednosne situacije u Avganistanu, koji graniči sa postsovjetskim republikama Turkmenistanom, Uzbekistanom i Tadžikistanom.

TALIBANI PREUZELI ODGOVORNOST: Napad na rezidenciju ministra odbrane

Tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon primetio je da militanti kontrolišu celu granicu između Tadžikistana i Avganistana.

Uzbekistanski predsednik Shavkat Mirzijoev (Shavkat Mirziyoev) pozvao je na “potpuno primirje” i “obostrano prihvaćene pregovaračke kompromise” u Avganistanu.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno