14.9 C
Mostar

RUSIJA ZNAČAJNA PRIJETNJA: Uprkos ranijoj odluci Trumpa američka vojska ostaje u Njemačkoj

Američka vojska najavila je u petak da će zadržati trupe u Njemačkoj i Belgiji koje su bile predviđene za povlačenje, rekavši da su potrebne za “rastuće” zahtjeve odbrane u regiji.

U saopćenju se naglašava da je predsjednik Joe Biden poništio plan svog prethodnika Donalda Trumpa da razbije američke trupe u Evropi i preseli neke baze iz Njemačke.

Vojska je rekla da se njeni objekti u Ansbachu, Kaiserslauternu, Mannheimu, Pirmasensu, Stuttgartu i Wiesbadenu u Njemačkoj i u Caserne Daumerieu blizu Chievresa u Belgiji sada neće predati zemljama domaćinima.

Lokacije uključuju smještaj, pomoćne objekte, bazu za skladištenje stotina oklopnih vozila, lokaciju skladišta i administrativne kancelarije.

Poništavanje planova napravljenih prije mnogo godina o napuštanju lokacija “zbog rastućih zahtjeva u evropskom kazalištu”, navodi se u saopćenju vojske.

U julu 2020. Trump je najavio da će Sjedinjene Američke Države povući gotovo 12.000 od gotovo 35.000 američkih vojnika sa sjedištem u Njemačkoj, dovodeći neke kući, a druge razmještajući u druge dijelove Evrope.

Međutim, zvaničnici Pentagona, navodeći potrebu za dugoročnim planiranjem takvih poteza, nisu poduzeli hitne mjere, a trenutni broj trupa u Njemačkoj ostaje oko 35.000.

Nakon što je Biden stupio na dužnost u januaru, Trumpov plan je odbačen jer Washington vidi Rusiju kao značajnu prijetnju Evropi i smatra da je prisustvo američkih trupa ključno za misiju NATO -a.

U aprilu je ministar odbrane Lloyd Austin rekao da će Pentagon zapravo dodati još 500 američkih vojnika svojim popisima u Njemačkoj, sa sjedištem u Weisbadenu.

U junu je oko 28.000 vojnika iz Sjedinjenih Država i 25 savezničkih zemalja sudjelovalo u vojnim vježbama “Defender 21” za izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između snaga SAD -a, NATO -a i partnerskih snaga.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno