26.6 C
Mostar

NA RASPRAVI DOMA LORDOVA VELIKE BRITANIJE O BIH PORUČENO : Moramo uvesti sankcije!

U Domu lordova Velike Britanije raspravlja se i o Bosni i Hercegovini, a ukazano je na to da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i zvaničnici iz ovog entiteta narušavaju integritet države.

Lord Bourne od Aberystwytha se na početku svog govora podsjetio dana kada je posjetio Bosnu i Hercegovinu i Srebrenicu, kao ministar vanjskih poslova Britanije poručivši da je ovdje sreo razne nevjerovatne ljude, međutim upozorio je na to da se u ovoj državi trenutno dešava haos.

“Suočavamo se sa ozbiljnom prijetnjom jer Milorad Dodik pokušava da napravi haos unutar države BiH. Dio pod srpskim rukovodstvom pokušava da potkopa Ustav”, rekao je on.

Dodaje kako Dodik ne priznaje izmjene Krivičnog zakona koje je donio Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida.

“Moramo koristiti naš zajednički utjecaj, ne možemo sramno nedjelovati kao prije 26 godina… Ne možemo dozvoliti da se ovoj predivnoj zemlji ponovo desi nešto loše”, rekao je on.

Podcrtao je kako Velika Britanija mora spriječiti secesiju Republike Srpske i da je upravo to ono što se dešava u BiH.

“Moramo dati podršku Schmidtu i moramo nametnuti sankcije, imamo pravni okvir za to. Zaista se nadam da će vlada poduzeti snažnije akcije, imamo priliku da djelujemo, zato moramo djelovati. Mi imamo metode i možemo da umanjimo ovu strašnu prijetnju”, rekao je on.

Osim njega obratila se i baronesa Arminka Helić koja je kazala da je BiH u najvećoj krizi od završetka rata te da se svi u državi plaše da bi se ponovo moglo desiti nešto strašno.

Klix, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno