23.8 C
Mostar

TAGESZEITUNG: Johann Sattler i Misija EU u BiH su uvijek, iznova izlazili u susret Dodiku i Čoviću!

Bosna i Hercegovina je ponovo postala zanimljiva međunarodnoj zajednici nakon što je srpski nacionalistički lider Milorad Dodik u petak prošle sedmice u NSRS uspio progurati zakonski paket o izdvajanju “Republike Srpske” iz Bosne i Hercegovine, dovodeći u pitanje postojanje države. I hrvatski nacionalni lider Dragan Čović nastoji da kroz državni parlament progura Izborni zakon, čiji  je cilj urušavanje drugog dijela države, bošnjačko-hrvatske Federacije. Hrvati žele etablirati sopstveni treći entitet u državi i na taj način dovesti do dalje etnonacionalističke podjele zemlje, piše novinar Erich Rathfelder u berlinskom Tageszeitungu (TAZ).

“Na sve to bi morao reagirati 64-godišnji visoki predstavnik Christian Schmidt, jer je njegov ured osnovan da nadgleda i implementira Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan rat u Bosni 1992.-1995. Formalno, on ima moć da smijeni političare koji krše duh Dejtona. Ali, je li to zaista opcija?”, pita se njemački novinar.

Kolika je Schmidtova moć?

Schmidt ne posjeduje moć, koju su imali njegovi prethodnici, ističe autor teksta i dodaje da Britanac Paddy Ashdown, koji je vršio ovu funkciju od 2001. do 2006. godine, ne bi oklijevao da pošalje međunarodne policijske snage u Banja Luku ili Mostar da uhapse nacionaliste poput Dodika.

“Schmidt nema na raspolaganju međunarodne policijske snage, niti ima podršku hiljada vojnika NATO-a ili EUFOR-a koju je tada imao Ashdown. On može samo apelirati, pozivati se i insistirati na zakonima, i tražiti  da se poštuje Ustav.”

Dodatni Schmidtov balast, kako se pojašnjava u tekstu TAZ-a, je što misija EU u toj zemlji slijedi sopstvenu agendu i ignorira visokog predstavnika. Ashdown i njegov nasljednik Christian Schwarz-Schilling bili su “visoki predstavnici” i istovremeno su bili šefovi misije EU-a. Te dvije institucije su sada razdvojene i budući da je bosanski problem u prijestolnicama EU-a više od deset godina zanemarivan – sve dok je situacija bila mirna, nije bilo potrebe za brigu o Bosni – misija EU-a je vodila svoj sopstveni život.

Sporna uloga Johanna Sattlera i Misije EU-a u BiH

Sadašnji šef Misije EU-a u BiH, Austrijanac Johann Sattler, godinama posreduje u netransparentnim pregovorima između nacionalista, poput onih o kontroverznom Izbornom zakonu u Mostaru. Zbog toga što je Misija EU uvijek iznova izlazila u susret Dodiku i Čoviću, oni su svoju politiku uspjeli radikalizirati, piše TAZ.

Čak šta više, piše TAZ, Angelina Eichhorst, izaslanica EU-a iz predstavnica Evropske službe za vanjske poslove i američki diplomata Matthew Palmer, koga je još imenovao Donald Trump, izvršili su pritisak na političke stranke u Sarajevu da popuste pred zahtjevima nacionalista.

Schmidt se ne izjašnjava o Misiji EU-a u BiH. Tek se iz njegovog držanja može zaključiti da mu je ta tema neugodna, piše autor teksta i potom zaključuje:

“Ako ništa drugo, bar se EU-konferencija ministara vanjskih poslova izjasnila protiv podjele Bosne i Hercegovine i pozivala na implementaciju 14 prioriteta EU – plana kojim se zemlja treba integrirati u EU. Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock (Zeleni) je na tom sastanku vehementno pozvala na uvođenje sankcija Dodiku. A prijedlog Hrvatske da podrži Čovićev Izborni zakon u BiH nije uključen u donesenu rezoluciju. Schmidt time može biti zadovoljan.”

SB, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno