16.6 C
Mostar

PUTIN ZAVODI: Sjeverni tok 2 bi značio niže cijene plina u Evropi

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da će plinovod do Njemačke Sjeverni tok 2 značiti niže cijene plina za evropske države.

Nadležni u Njemačkoj i Evropskoj uniji trebaju odobriti upotrebu ovog plinovoda, čija je gradnja koštala 11 milijardi dolara. Pretpostavlja se da konačna odluka neće biti donesena u prvoj polovini sljedeće godine.

Iz ruske energetske kompanije Gazprom su jučer, 29. decembra, saopćili sa su potpuno spremni za isporuku plina novim plinovodom. Putin uvjerava da bi se Sjevernim tokom brzo stabiliziralo tržište, odnosno da bi plin bio jeftiniji. Kako je kazao, to bi se odmah osjetilo.

Ovim gasovodom, dugim 1.234 kilometra, bi se udvostručila godišnja količina plina, a koja bi se isporučivala direktno Njemačkoj.

Njime nisu zadovoljni u Sjedinjenim Američkim Državama, Ukrajini i Poljskoj, jer strahuju da će se time povećati utjecaj Rusije nad Evropom. SAD se protivljenjem Sjevernom toku konfrontira ostvarivanju ruskih interesa u Ukrajini, koja je trenutno značajna tranzitna država u distribuciji plina.

U Rusiji negiraju ove navode te tvrde da je novi plinovod isključivo komercijalni projekt, prenosi agencija Associated Press (AP).

Klix, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno