14.9 C
Mostar

USTAVNI SUD BIH šume u Republici Srpskoj proglasio državnom imovinom

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) na sjednici u Mostaru u četvrtak, 23. septembra, donio je odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (NSRS) nije u skladu sa Ustavom BiH, potvrdio je Zvonko Mijan, registar Ustavnog suda BiH, piše RSE.

“Utvrdili smo da pojedine odredbe zakona o šumama RS nisu u skladu sa Ustavom BiH. Postupili smo kao i po ranijim odlukama o državnoj imovini koje je sud donosio”, rekao je Mijan.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih poslanika u Vijeću naroda RS, drugog doma NSRS, koji su 26. februara 2021. godine od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

U apelaciji je navedeno da ovim Zakonom Republika Srpska pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

Ustavni sud BiH, na sjednici 7. februara 2020. godine, odlučio je u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS) da se svo poljoprivredno zemljište u ovom entitetu smatra imovinom BiH, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS krajem 2019.

Po zahtjevu 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, zbog izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, koje RS planira graditi sa Srbijom na istočnoj granici BiH, Ustavni sud BiH je 16. jula 2021. godine naložio Komisiji za koncesije BiH da riješi sporna pitanja između BiH i RS nastala u vezi sa dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana.

Odlučujući o zahtjevu sedam delegata iz kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Ustavni sud BiH je u februaru 2020. godine također ocijenio neustavnim i više članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS.

Početkom oktobra prošle godine Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, dva entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom.

Foto: FENA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno