26.6 C
Mostar

AMBASADORKA SAD U NATO: Rusija radi na destabilizaciji Zapadnog Balkana

Američka ambasadorka pri NATO Julianne Smith je upozorila da se Rusija bavi klasičnim metodama kako bi izazvala nestabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći na virtuelnoj konferenciji za novinare uoči sastanka ministara inostranih poslova Alijanse, Smit je naglasila da je već godinama na Zapadnom Balkanu vidljivo “klasično rusko delovanje” u kojem se koristi niz hibridnih taktika za destabilizaciju regiona.

“To (destabilizacija) je krajnji cilj. I za to koristi klasičnu listu instrumenata. Jedno od njenih preporučljivih instrumenata je upotreba dezinformacija, koje široko koristi širom regiona da podeli društva iznutra, da podeli Evropu iznutra, i da odvoji Sjedinjene Države od evropskih saveznika i naših prijatelja sa Zapadnog Balkana”, izjavila je ambasadorka Smit.

Ocenivši da su dezinformacije “klasična igra Kremlja”, američka ambasadorka je naglasila da se uporedo koriste “zlonamjerni sajber napadi”, u cilju destabilizacije prilika u regionu.

“Alijansa se veoma trudi da uradi suprotno i stabilizuje region”, poručila je Smit.

Ambasadorka je naglasila da se pažljivo prate sva ruska delovanja u regionu te se u tom pravcu blisko sarađuje kako sa onim državama iz Zapadnog Balkana koje su članice Alijanse tako i sa onima koje su u susedstvu NATO-a, poput Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šefovi diplomatije država članica NATO-a će se okupiti u Briselu 3. i 4. aprila na redovnom ministarskom sastanku.

Sastanak koji se poklapa sa 75. godišnjicom formiranja Alijanse biće prvi na kojem će Švedska učestvovati kao punopravna članica.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov u februaru ove godine upozorio je da širenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju sa Rusijom.

Iz EU su za Radio Slobodna Evropa (RSE) tu izjavu nazvali neosnovanom i netačnom, dok su iz američkog Stejt departmenta za RSE naveli da upravo ruski maligni uticaj na Zapadnom Balkanu ukazuje na hitnost i važnost pridruživanja balkanskih država EU.

Naime, Maslenikov je u intervjuu za ruski list “Izvestija”, koji je objavljen na sajtu ruske Ambasade, prvi put eksplicitno “zapretio” konfrontacijom državama Zapadnog Balkana zbog njihovog evropskog puta. Rusija je do sada kao pretnju ocenjivala samo širenje NATO-a.

Analitičar Finskog Instituta za međunarodne odnose (FIIA) i nekadašnji zvaničnik NATO-a Edvard Hanter Kristi (Edward Hunter Christie) u intervjuu za RSE je ranije rekao kako vojni lideri mnogih evropskih zemalja upozoravaju na mnogo veću verovatnoću direktnog rata između evropskih članica NATO-a i Rusije.

On je naveo i kako “postoji i značajan rizik da bi Putin bio zainteresovan da pokrene srpsko pitanje”.

“Siguran sam da ti ljudi u Srbiji i u Republici Srpskoj unutar Bosne koji su takođe revanšisti ili i žele da stvore Veliku Srbiju spajanjem Republike Srpske i Srbije – gledaju u Moskvu sa puno nade. Zato što bi destabilizacija Zapadnog Balkana na ovaj način mogla biti veoma interesantna za Rusiju”, ocenio je Kristi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno