17.7 C
Mostar

ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH KOMŠIĆ I BEĆIROVIĆ neće glasati za pomilovanje Novalića

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je 6. marta u Sarajevu, da neće podržati na sjednici Predsjedništva BiH prijedlog u vezi pomilovanja bivšeg predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dobilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje ovog ministarstva traži da se razmotri pomilovanje Novalića, koga je Sud BiH osudio na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u pandemiji.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa iz ovog ministarstva u utorak.

“Komisija će razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju, te će u skladu sa zakonom o pomilovanju BiH svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje”, rečeno je iz ovog ministarstva.

Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za davanje pomilovanja, može osuđenim licima dati pomilovanje za krivične sankcije koje je izrekao Sud BiH.

“Moramo uvažavati Bosnu i Hercegovinu , njen pravosudni sistem, a nikako biti pod uticajem političkih faktora”, kazao je Biećirović, odgovarajući na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prethodno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno da on, također, neće glasati za pomilovanje bivšeg predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića.

Pomilovanjem se određenom licu daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uslovnom osudom, ukida ili određuje kraće trajanje izrečene mjere sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti ili određuje brisanje osude.

Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu (Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić) nije donijelo nijednu odluku o pomilovanju.

Istovremeno, iz Suda BiH je u utorak rečeno da je Fikret Hodžić uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak osuđen je na šest, a vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić na pet godina zatvora za zloupotrebe tokom pandemije COVID-a 19, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciji BiH.

Njihove odbrane su krajem februara tražile odgodu izvršenja kazne zatvora što je Sud BiH odbio.

“Osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne. Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora”, navodi se u saopštenju iz Suda BiH.

Dodaje se kako se potjernica za osuđenim licem raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno.

Koji su uslovi za odgodu izvršenja zatvorske kazne?

Prema članu 145. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH, izvršenje kazne može se odgoditi najduže do šest mjeseci ako je osuđeni ili uži član porodice obolio od teže akutne bolesti, ako mu je preminuo uži član porodice, ili ako je u pitanju hranilac porodice.

Još jedan od uslova odnosi se na to ako osuđenik ima neodgodiv posao, te bi nastala neotklonjiva ili znatna šteta, ako treba završiti školovanje ili ispite, pored ostalog.

Odgodu može tražiti i osuđena majka dojilja ili trudnica do navršene godine djeteta. Osuđeni mora sudu podnijeti dokaze o tome.

Šta je poznato o slučaju ‘Respiratori’

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-a 19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom “F. H. Srebrena malina”, koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužilaštva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno