17.7 C
Mostar

EVROPSKA KOMISIJA će najvjerovatnije preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa BiH

Evropska komisija (EK) će najvjerovatnije preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je za RSE iz više diplomomatskih izvora u Briselu.

Ocjena izvještaja koji bi trebao biti objelodanjen 12. marta je potvrđena na sastanku šefova kabineta svih komesara u EK koji su zasjedali u ponedeljak 11. marta.

Međutim formulaciju treba da potvrdi kolegijum Evropske komisije, odnosno sami komesari uključujući i predsednicu ove institucije Ursulu von der Leyen (fon der Lajen), na sastanku koji će 12. marta biti održan u Strazburu.

Izveštaj i ocena EK su ključni za odluku na nivou šefova i država i vlada Evropske unije koji će oko mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora između Brisela i Sarajeva raspravljati na samitu 21. i 22. marta.

Bosna i Hercegovina ima kandidatski status za punopravno članstvo u EU od decembra 2022. godine.

Na samitu u decembru 2023. je Savet EU izrazio spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH te je pozvao Komisiju da tokom marta objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma što će služiti za odluku lidera EU.

Diplomatski izvori RSE su podvukli da bi, između izveštaja i sastanka na nivou lidera, Bosna i Hercegovina trebala da učini još “neke sitne korake” kako bi odluka saveta EU bila što pozitivnija.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno