5.9 C
Mostar

MILANOVIĆ preko BiH stvara “Hrvatski svet”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nakon obraćanja u Generalnoj skupštini UN-a kako je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ovakav Milanovićev stav je sporan i može se tumačiti kao miješanje u unutrašnje odnose.

Milanović je ponovo problematizirao izbor predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića kazavši kako “ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori”.

“I da je predstavnik Hrvata, jer funkcioniraju kao tri člana, rekao sam da sam ja predsjednik hrvatskih građana i onih Hrvata koji žive u BiH. To je moja dužnost i obaveza”, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara da pojasni ove tvrdnje, Milanović je kazao da je on predsjednik Hrvata u BiH u onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, “da se brinemo i vodimo računa o statutu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja”, izjavio je.

“Kako možete biti predsjednik Hrvata iz BiH, vi ste predsjednik Republike Hrvatske”, glasilo je sljedeće novinarsko pitanje.

“Hrvati u BiH i New Yorku imaju pravo glasa. To sam često problematizirao i pokušavao svesti u razumne nivoe, da se susjedna država ne kompromitira i ne ulazi u njen prostor. Ako tako mislite, trebalo bi mi zabraniti ulaz u BiH”, naveo je.

Na pitanje zar nisu predsjednici BiH tri člana Predsjedništva BiH, Milanović je naveo kako svi građani BiH hrvatske narodnosti imaju hrvatsko državljanstvo.

“Jesam li im ja predsjednik? Mislim da jesam. To je politika koju nisam ja provodio, ali je takva danas i to su političke i formalno-pravne činjenice”, rekao je Milanović.

Milanovićeve izjave već su naišle na kritike kako u našoj zemlji tako i u regionu, posebno u kontekstu da je na posljednjim predsjedničkim izborima i to u drugom krugu glasalo samo 51.533 građana iz cijele hrvatske dijaspore. S druge strane, nisu ni svi Hrvati u BiH državljani Hrvatske.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno