-1.1 C
Mostar

OHR traži da Vlada RS-a povuče ‘zakon o agentima’

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) ocjenjuje da “Nacrt zakona o posebnom registru i javnom radu neprofitnih organizacija, koji će se naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske 26. septembra, ima za cilj da ušutka i zastraši organizacije civilnog društva, suzbije slobodu udruživanja i izražavanja te ugrozi pluralizam i kritiku vladinih politika”.

OHR je u objavi na mreži X naveo da Vlada bh. entiteta Republike Srpska “pokazuje manjak povjerenja u vlastite građane i želi da ih kontrolira”, prenosi RSE.

“Ona mora prestati sa udarima na pravo građana na udruživanje i ne treba se plašiti kritika. Ovakvom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i mora biti povučen”, ističe OHR.

Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u javnosti je poznat kao “zakon o stranim agentima”.

“Organizacije civilnog društva imaju suštinsku ulogu u demokratskim sistemima”, naglašava OHR.

I Evropska unija je prošle sedmice apelirala na Vladu Republike Srpske da bez odlaganja povuče iz procedure “zakon o stranim agentima”.

Nacrt zakona, koji je prema istraživanju Radija Slobodna Evropa blizak ruskom rješenju iz 2012. godine, već ranije je naišao na osude Delegacije EU, Ambasade Sjedinjenih Država u BiH, kao i Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

EU TRAŽI DA VLADA RS bez odlaganja povuče ‘zakon o stranim agentima’

On predviđa posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, dodatno registriranje i slanje financijskih izvještaja.

Entitetski ministar pravde će sudu moći predložiti zabranu njihovog rada.

Prema analizi organizacije Transparency International BiH, zakonsko rješenje nije u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, državnim i entitetskim Ustavom i važećim zakonima u Republici Srpskoj.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno