14.9 C
Mostar

SONJA BISERKO UPOZORAVA: “Zemlje regiona imaju razloga za zabrinutost zbog zveckanja oružjem koje dolazi iz Srbije”

“Predsednik Aleksandar Vučić konstantno naglašava vojnu nadmoć Srbije. Svi susjedi imaju razloga da budu zabrinuti zbog zveckanja oružjem. Srbija je de facto vojno nadmoćnija u odnosu na sve susjede. Bez podrške Rusije, Srbija ne bi bila tako arogantna i glasna”, smatra Biserko.

“Sve zemlje regiona imaju razloga za zabrinutost zbog zveckanja oružjem koje dolazi iz Srbije”, Sonja Biserko, predsjednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, komentarišući izjavu američkog ambasadora Anthony Godfreyja  u kojoj izražava upitanost sa stanoviša susjednih država o tome zašto Srbija ulaže ogroman novac u nabavku vojne opreme.

ANALIZA BISERKO I BEĆIROVIĆ: Na BiH se gleda kao na ratni plijen

Način na koji Srbija vidi regionalnu saradnju, ulažući više novca u nabavku vojne opreme nego u infrastrukturu odnosno ekonomsku i kulturnu povezanost sa susjednim državama, očigledno je tema koja umjesto povezivanja ukazuje na suprotnost takvim namjerama.

To je bio razlog zbog kojeg je američki ambasador, rekavši da SAD ne vide Srbiju kao prijetnju, napomenuo da je važan način na koji se Srbija odnosi prema susjedima i kako je oni doživljavaju.

Potom je rekao da bi se, da je iz regiona, upitao zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umjesto da taj novac ulaže u infrastrukturu.

“Očigledno je da je ambasador Sjedinjenih Američkih Država dobro upućen u situaciju u regionu. Predsjednik Aleksandar Vučić konstantno naglašava vojnu nadmoć Srbije. Svi susjedi imaju razloga da budu zabrinuti zbog zveckanja oružjem. Srbija je de facto vojno nadmoćnija u odnosu na sve susjede. Bez podrške Rusije Srbija ne bi bila tako arogantna i glasna”, smatra Sonja Biserko.

Ruski mediji najavljuju izgradnju nuklearke u Srbiji, podsjeća Biserko, ističući da je “opet na djelu pokušaj da se Rusija nametne kao ključni energetski snabdjevač regiona”.

SONJA BISERKO: “Milošević je završio jednu etapu zaokruživanja srpskih teritorija, SAD JE RIJEČ O DRUGOJ”

“Ambasador je također skrenuo pažnju Srbiji da diversifikuje svoje energetske nabavke. Ruska nuklearka je prošla bez ikakvih reakcija. Rusija je duboko ušla na Balkan, Srbiju pre svega, na više kolosijeka. Preko crkve, bezbjednosnih struktura, raznih ličnosti poput Aleksandra Vulina, Nenada Popovića i glavnog propagandiste urednika “Novosti”  Milorada Vučelića. Predsjednik Vučić ističe svoju bliskost sa Vladimirom Putinom, 12 puta su se sreli. Mada moskovski analiticari ističu da Putin nema povjerenja u njega. Vidjet ćemo da li će i Balkan biti tema razgovora prilikom susreta Putina i američkog predsjednika Bidena”, zaključuje Biserko za Danas.

Američki ambasador je istakao i da se Srbija opredijelila za vojnu neutralnost i da je njena odluka partnerstvo sa Rusijom, ali da je Beograd i snažan partner Vašingtona i da vojnu opremu kupuje i od Francuske i SAD.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno